De Nederlandse economie mag wat afkoelen, op de kantorenmarkt is het nog steeds dringen voor bedrijven die ruimte willen huren. Maar ook in steden als Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam zijn er per stadsgebied forse verschillen.

Vastgoedonderzoekers van Dynamis Research laten in het jaarrapport voor 2019 zien, dat je bij het zoeken naar kantoorruimte op microniveau keuzes moet maken. Amsterdam is gewild en duur, maar niet overal betaal je dezelfde prijzen per vierkante meter als op de Zuidas.

Dynamis rekent met de vraagprijs per verhuurbaar vloeroppervlak (VVO). Dat is het netto vloeroppervlak exclusief bijvoorbeeld buitenruimten, installatieruimten, liften en trappenhuizen.

Bij de prijzen per vierkante meter gaat het om de mediane gevraagde huurprijs op jaarbasis. Dat wil zeggen dat de helft van de huurprijzen per vierkante meter hoger is dan de mediaan en de helft lager.

Duurste en goedkoopste regio’s grote steden

De hoogste gevraagde huurprijs per vierkante meter van de vier grote steden vind je aan de Zuidas. De mediane prijs ligt daar op 265 euro per vierkante meter. De vier duurste stadsgebieden liggen ook in Amsterdam met prijzen tussen de 200 en 265 euro per vierkante meter.

Frappant is dat de Zuidas liefst 75 procent duurder is dan de duurste wijken in Rotterdam, waar je 150 euro per vierkante meter op jaarbasis betaalt.

De laagste gevraagde huurprijs van de steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht vind je bij Utrecht, in IJsselstein. De mediane huurprijs is daar maar 80 euro.

In Rotterdam Hilligersberg/Schiebroek is 85 euro de vierkante meter nog mogelijk.  In Den Haag Zuid 90 euro de vierkante meter.

Er zijn drie stadsgebieden met huurprijzen onder de 100 euro. Verder kom je voor de 54 gemeten stadsgebieden en randgemeenten bij de vier grote steden telkens boven de 100 euro per vierkante meter uit.

Opvallend is dat de goedkoopste randgemeente bij Utrecht, IJsselstein met 80 euro per vierkante nog bijna 40 procent goedkoper is dan Diemen bij Amsterdam. Daar betaal je 125 euro per vierkante meter.

Populaire kantoorlocaties buiten het centrum

Naast de stadscentra ziet Dynamis enkele andere zeer populaire kantorenlocaties. Dit geldt voor de Zuidas in Amsterdam, Schiphol en de Maliebaan in Utrecht.

Maar de onderzoekers zien ook een duidelijke schifting in het Nederlandse kantorenlandschap. De vraag naar kantoorruimte op goed ontsloten locaties neemt toe. Maar de minder aantrekkelijke locaties buiten de steden zien de vraag afkalven en dat zou wel eens structureel kunnen zijn.

Bekijk hieronder het overzicht van huurprijzen per stadsregio voor kantoren in de vier grote steden en omringende gemeenten.


Amsterdam: Zuidas of Diemen

Zoals aangegeven betaal je op de Zuidas in doorsnee de hoogste huur in Amsterdam: in doorsnee 265 euro per vierkante meter op jaarbasis. Dus voor 100 vierkante meter gaat het dan om 26.500 euro, ofwel 2.208 euro per maand. Ten overvloede: de helft van de gevraagde huren ligt boven de mediane huurprijs, dus je kunt zo duizenden euro's duurder uit zijn.

Wil je in de buurt van de hoofdstad goedkoper zitten, dan moet je uitwijken naar Diemen en Badhoevedorp, of wat verder in de buurt van Hoofddorp en Schiphol.


Den Haag: Centrum of Zuid

Bij Den Haag is Den Haag Nieuw Centrum het duurst met 170 euro per vierkante meter op jaarbasis.

De goedkoopste plekken voor kantoorruimte vind je in Den Haag Zuid, met een mediane huurprijs per vierkante meter van 90 euro.


Rotterdam: Oost of Hillegersberg

In  Rotterdam gaan Rotterdam Oost en Rotterdam Kralingen op als duurste wijken. Daar betaal je 150 euro per vierkante meter.

Rotterdam Hilligersberg/Schiebroek is het goedkoopst met 85 euro per vierkante meter.


Utrecht: Centrum of IJsselstein

Utrecht Centrum het duurst met 195 euro per vierkante meter.

Randgemeente IJsselstein is het goedkoopst met 80 euro per vierkante meter.


Lees meer over werken op kantoor: