Het aanbod van kant-en-klaarmaaltijden in supermarkten is de afgelopen jaren flink gestegen. Business Insider vroeg afgelopen week aan twee voedingsdeskundigen om de ingrediëntenlijst van tien maaltijden te analyseren. Hieruit bleek dat er het een en ander aan schortte.

Veruit de meeste maaltijden bevatten te weinig groenten en vezels. E-nummers waren vaak in hoge doses aanwezig. Om dit te maskeren schreven sommige fabrikanten de e-nummers uit, zodat het gebruik ervan niet opviel. Ditzelfde trucje werd ook veelvuldig toegepast bij suiker: hiervoor bestaan meer dan tachtig schuilnamen.

Verder bevatten veel maaltijden te veel zout en ongezonde vetten en bleken het ware caloriebommen.

Een enkele keer je toevlucht zoeken tot een kant-en-klaar pasta of stoommaaltijd is niet erg. Maar als het dagelijkse kost wordt, krijg je te weinig voedingsstoffen binnen, luidt dan ook de conclusie.

Maar hoe smaken deze maaltijden eigenlijk? Nu is smaak natuurlijk subjectief. Maar om toch een beetje te kunnen vergelijken, heb ik de negen maaltijden van Albert Heijn en de vegaversie van Ekoplaza gedeeld met drie kinderen in de leeftijd van 13 tot 17 jaar.

Opmerkelijk genoeg kwam de maaltijd waar de voedingsdeskundigen het meest enthousiast over waren terecht in de onderste regionen, terwijl een maaltijd die bol stond van de e-nummers (nasi met saté) goed scoorde.

"E-nummers zijn er niet voor niks. Ze ondersteunen bij houdbaarheid, behoud van kleur, maar ook zeker de smaak, door middel van smaakversterkers", licht Ilja de Haan, eigenaar van Hello2healthy in Almere, toe. "Wij mensen zijn daar nou eenmaal gevoelig voor. Zeker voor de combinatie vet, zout en suiker."

Verder kwamen uit de mini-smaaktest enkele opmerkelijke verschillen aan het licht tussen de volwassene en de kinderen. We lopen alle maaltijden even langs. De maaltijden die het hoogst scoren staan bovenaan.


1. Soep met rode linzen, pompoen en kokos - Albert Heijn

600 gram (twee porties). Prijs: 3,59 euro.

Voordelig, vega, vol groenten, vezelrijk (9 gram per potie) én zonder e-nummers. Deze soep heeft veel pluspunten. Ook het mini-smaakpanel is enthousiast. Hij is lekker zoet en vol smaak. Deze soep komt met stip op nummer 1.

Wie trek heeft, gaat wel met honger van tafel. De linzensoep bevat namelijk slechts 177 kilocalorieën per portie. Maar met een bruin stokbroodje met boter erbij wordt het toch een volwaardige maaltijd, voor een keertje.


2. Pasta bolognese tomatensaus - Albert Heijn

450 gram. Prijs: 4,69 euro.

Deze maaltijd komt bij iedereen uit het smaakpanel in de top 3. De saus is prima en ook de verse kerstomaten vallen in de smaak. Wel bevat het gerecht weinig vlees.

Voor wie op de lijn moet letten is dit gerecht een betere keuze dan de penne (nummer 4): het bevat 490 kilocalorieën. En - ook fijn - er zitten relatief veel vezels in: 7 gram. Wel maakt Albert Heijn gebruik van veel schuilnamen voor suiker, zoals glucosestroop en invertsuikerstroop. Opletten dus.


3. Kip saté nasi goreng - Albert Heijn Basic

500 gram. Prijs: 2,99 euro.

Voor wie op de kleintjes moet letten, is de kip saté nasi goreng uit de Basic-lijn van Albert Heijn een voordelige optie. Deze maaltijd is wel veruit het meest calorierijk van dit rijtje: 720 kilocalorieën. Dat komt ongeveer overeen met een portie friet met mayonaise en een kroket. Om dit te verbranden moet je ongeveer 2,5 uur in een stevig tempo wandelen.

Ook bevat de nasi veel zout (3,3 gram per portie) en suiker (13 gram).

Je moet niet vies zijn van e-nummers, maar dit zorgt er waarschijnlijk wel voor dat dit gerecht hoge ogen gooit bij het smaakpanel. Dat is vooral te danken aan de satésaus, die het gerecht een zoete smaak geeft. "Zonder de satésaus is de nasi niet lekker", zeggen de kinderen unaniem.

De nasi zelf wordt vrij smakeloos bevonden. De groenten moet je met een lantaarntje zoeken: op meer dan een beetje prei hoef je niet te rekenen.


4. Penne pittige bolognese - Albert Heijn

Gewicht: 450 gram. Prijs: 3,24 euro.

Dit pastagerecht is een echte caloriebom, met 656 kilocalorieën. Hij is voordeliger dan de pasta bolognese, maar scoort bij het smaakpanel minder goed. De penne wordt droog bevonden en de saus smaakt een beetje zuur. De zwarte olijven in het gerecht wordt door de volwassenen wel gewaardeerd, maar de kinderen zijn er minder over te spreken.


5. Stoommaaltijd scharrelkip tandoori - Albert Heijn

450 gram. Prijs: 5,03 euro.

Moet je op de lijn letten, dan is de stoommaaltijd tandoori een goede keuze: deze bevat slechts 415 kilocalorieën. Het zoutgehalte is wel op het randje, met 2,3 gram per portie. Ook is het een relatief prijzige maaltijd.

Deze maaltijd completeert de top 5. De saus en de kip worden unaniem lekker bevonden. De saus is goed op smaak, de groenten zijn lekker knapperig en de kip is smeuïg.


6. Stamppot andijvie met gebakken spekjes - Albert Heijn

500 gram. Prijs: 4,10 euro.

Dit gerecht is in alle opzichten een keurige middenmoter. Hij bevat 470 gram calorieën en dat is netjes. Dat geldt ook voor het suikergehalte (7,5 gram per portie). Wel zit er relatief veel zout in: 3 gram. Dit komt vooral door de spekreepjes.

Deze stamppot krijgt bij de volwassene de handen op elkaar, maar de kinderen zijn er wat minder over te spreken. Niet iedereen kan deze bittere groente waarderen.


7. Stamppot knolselderij-pastinaak met gebakken spekjes - Albert Heijn

520 gram. Prijs: 4,41 euro.

Hoewel dit een van de zwaarste gerechten is, bevat deze stamppot relatief weinig kilocalorieën: 442. De voedingsdeskundigen waren erg te spreken over het hoge vezelgehalte (15 gram). Minpuntjes zijn de grote hoeveelheid zout (3,64 gram) en suiker (13 gram). Carnivoren komen er een beetje bekaaid vanaf: er zit slechts 28 gram vlees in.

Dit gerecht bevat enkele 'vergeten' groenten (knolselderij en pastinaak), die na het opwarmen lekker knapperig blijven. De mascarponesaus maakt de maaltijd lekker romig. De spekblokjes peppen het wat flauwe gerecht een beetje op. Bij de kinderen valt de stamppot minder in de smaak dan bij de volwassene.


8. Salade met groenten, gerijpte geitenkaas en vijgendressing - Albert Heijn

450 gram. Prijs: 5,19 euro.

Een salade is fijn voor de lijn, zou je zeggen. Maar schijn bedriegt: deze maaltijd bevat maar liefst 600 kilocalorieën. Er zit maar liefst 20 gram suiker in, wat neerkomt op vijf suikerklontjes. Met 5,19 euro is het gerecht bovendien erg aan de prijs. Voor die prijs kun je wel relatief veel vezels (7 gram) tot je nemen.

Het is prettig dat je deze salade zelf op smaak kunt brengen. De spekreepjes (20 gram), walnoten en dressing worden namelijk in losse zakjes geleverd. Hierdoor blijft de salade ook lekker knapperig.

Dit gerecht scoort redelijk bij het smaakpanel, maar over de geitenkaas verschillen de meningen. De dressing wordt niet lekker bevonden. Wij vervingen deze door een zelfgemaakte honing-mosterddressing en aten toen alles alsnog op.


9. Indiase curry met volkoren basmatirijst - Ekoplaza

450 gram. Prijs: 7,29 euro.

Deze maaltijd scoorde het hoogst bij de voedingsdeskundigen. "Alle ingrediënten zijn herkenbaar: deze kunnen thuis in je keukenkastje staan", zei Karlijn Bluijs, eigenaar van Voeding is Kracht, een praktijk voor orthomoleculaire therapie in Haarlem. "Linzen bevatten veel plantaardige eiwitten. Zoete aardappel is heel voedzaam. En kurkuma is een ontstekingsremmer", vulde De Haan aan. Een ander pluspunt was het hoge vezelgehalte, dat te danken is aan de volkoren rijst, bruine linzen, pompoen en zoete aardappel.

Het smaakpanel hoopte dan ook dat deze natuurlijke maaltijd, die ook nog eens vega is en vrijwel geen zout bevat, hoog zou scoren qua smaak. Maar de meningen waren verdeeld. De volwassene en de puber van 17 jaar waren gematigd positief. Bij de jongsten bungelde deze maaltijd onderaan. De granaatappel en limoen vielen wel bij iedereen in de smaak.

De ingrediënten zijn biologisch, maar dat heeft wel een prijs. Voor dit bedrag kunnen zes personen nasi uit blik eten.


10. Kung-Fu nasi goreng uit blik - Albert Heijn

700 gram (2 porties). Prijs: 2,59 euro

Deze maaltijd is spotgoedkoop: 1,30 euro per persoon. Maar dan krijg je ook wel wat: een flinke bak witte rijst, heel veel calorieën (613 kilocalorieën per portie), veel zout (3,8 gram per persoon) en een overdaad aan e-nummers.

We moeten ons ertoe zetten om een hap te nemen, als we de ingrediëntenlijst bekijken. Van varkensseparatorvlees, glucosestroop, hemaglobineraapzaateiwithydrolysaat, gistextract en emulgatoren gaan we bepaald niet watertanden. Dit lijkt eerder uit een laboratorium te komen dan uit een keuken.

Ons voorgevoel bedriegt ons niet. De rijst is vrij smakeloos en eentonig. De groenten lijken er meer voor de vorm in te zitten: het blik bevat slechts 66 gram groenten per portie. Met een gebakken ei, wat kroepoek en satésaus kun je deze bliknasi enig cachet geven, maar dan gaat de prijs natuurlijk wel flink omhoog.

Zowel bij de voedingsdeskundigen als bij het minismaakpanel is dit gerecht de hekkensluiter.


LEES OOK: Lekker makkelijk zo’n verspakket van Jumbo of Albert Heijn, maar is het goedkoper dan de ingrediënten los kopen?