• Burgers in 24 landen buiten de VS zouden in meerderheid op de Democratische presidentskandidaat Joe Biden stemmen.
  • Tegelijk worden de winstkansen van Biden en Trump min of meer gelijk ingeschat.
  • Uit een peiling van Ipsos blijkt ook dat veel burgers buiten de VS vrezen voor de toekomst van hun eigen verkiezingen.

Als burgers in 24 landen die peilingbureau Ipsos sprak allemaal mochten stemmen in de Verenigde Staten, dan wordt Joe Biden op 3 november verkozen tot de nieuwe president.

Van de meer dan 18 duizend mensen die het onderzoeksbureau ondervroeg, heeft 48 procent de voorkeur voor de voormalige vicepresident van Barack Obama. Slechts 17 procent van de ondervraagden ziet nog eens vier jaar met Donald Trump zitten.

Alleen in Rusland is de steun voor Trump groter dan die voor Biden. In Polen, Turkije en India is de steun voor beide kandidaten min of meer gelijk.

In de grafiek hieronder staan de stemverhoudingen per land.

Weinig vertrouwen in de uitkomst: denk aan 2016

Over het algemeen is het vertrouwen in de voorkeur voor Biden laag. Slechts 39 procent van de buitenlandse ondervraagden denkt daadwerkelijk dat Biden kan winnen en 27 procent gokt dat het toch weer Trump wordt.

Iets meer dan een kwart van de ondervraagden weet het simpelweg niet, en 6 procent wilde zich niet uitspreken over de uitkomst.

Vier jaar geleden was de stemming onder de ondervraagden voor eenzelfde onderzoek van Ipsos anders. Toen verwachtte twee derde van de burgers in 38 landen dat Hillary Clinton op 8 november 2016 overtuigend zou winnen van Donald Trump, iets wat de meeste Amerikaanse peilingen en experts ook verwachtten.

De overwinning van Trump in 2016 kwam voor velen als een grote verrassing. Mede hierdoor lijkt de wereld een (gezonde) dosis scepsis te hebben ontwikkeld ten aanzien van de voorspelbaarheid van de Amerikaanse verkiezingen.

Dat is onder meer in Nederland goed te zien: van de ondervraagden geeft 61 procent de voorkeur aan Biden, tegen 11 procent voor Trump. Maar slechts 31 procent denkt dat Biden ook gaat winnen, tegen 30 procent die vermoedt dat het toch weer Trump wordt.

Bekijk hieronder per land wat de ondervraagden denken over de winstkansen van respectievelijk Joe Biden en Donald Trump:

De onrust in de Verenigde Staten van de afgelopen maanden lijkt invloed te hebben op het gebrek aan vertrouwen in de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Volgens Ipsos bestaan er bij Amerikanen en de ondervraagden in het buitenland grote zorgen over de integriteit van het electorale proces.

De afgelopen maanden voedde president Trump twijfels over het stemmen per post tijdens de coronapandemie en werden de activiteiten van de Amerikaanse post in de aanloop naar 3 november 'plots' beperkt.

Trump heeft ook laten weten de uitkomst van de verkiezingen niet zomaar te respecteren. De angst voor grootschalig geweld, rellen en maatschappelijke onrust is groot, ongeacht de uitkomst van de verkiezingen.

Wereldwijde zorgen over fake news en stemfraude

Uit het Ipsos-onderzoek blijkt dat Amerikanen het meeste beducht zijn voor de invloed van nepnieuws op de verkiezingen (45 procent). Ook wordt er gevreesd voor de impact van pogingen van politici om correct ingevulde en ingestuurde stembiljetten ongeldig te laten verklaren (36 procent), stemfraude (35 procent) en pogingen om het stemmen zelf moeilijker maken (34 procent).

Deze zorgen over de integriteit van de verkiezingen blijven niet beperkt tot Amerika. In de rest van de wereld blijken burgers - in iets mindere mate - zich ook zorgen te maken.

Voor het rapport 'A Global View Of The 2020 US Presidential Election' interviewde Ipsos minstens duizend personen in de volgende landen: Australië, België, Brazilië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Japan, Mexico, Spanje, Zweden en de Verenigde Staten.

In Argentinië, Chili, Hongarije, India, Maleisië, Nederland Peru, Polen, Rusland, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en Turkije sprak het onderzoeksbureau met minstens vijfhonderd burgers.

In totaal deden meer dan 18.500 mensen aan het onderzoek mee.

LEES OOK: Trump sorteert voor op een bitter juridisch gevecht rond de verkiezingsuitslag – deze scenario's liggen op tafel.