Premium content ophalen
  • De Verenigde Staten zijn in 2023 opvallend genoeg niet in een economische recessie beland, terwijl veel indicatoren daar wel op wezen.
  • Dit jaar zal het lastiger zijn om een recessie te vermijden, denkt econoom Cam Harvey.
  • Harvey is de bedenker van een beroemde indicator op de rentemarkt die wordt gezien als een een voorspeller van economische tegenwind.
  • Lees ook: Dit zijn de grootste risico’s voor aandelen in 2024, volgens beursexperts op Wall Street

De Amerikaanse econoom Cam Harvey verwierf faam als bedenker van een indicator die voorspellende waarde heeft bij het signaleren van economische recessies. Het gaat daarbij om de zogenoemde ‘omgekeerde rentecurve’.

Als kortlopende rentes op financiële markten hoger zijn dan langlopende rentes, geldt dat als een teken van economische tegenwind. Volgens het model van Harvey duidt een hogere rente op 3-maands staatspapier vergeleken met de 10-jaars staatsrente gedurende een periode van minimaal drie maanden als indicator van een recessie. Deze indicator heeft de afgelopen acht recessies in de VS voorspeld.

De rente op de 3-maandslening van de Amerikaanse overheid is nu al twaalf maanden hoger dan de 10-jaarsrente. Harvey, die hoogleraar is bij de Duke University en onderzoeksdirecteur bij Research Affiliates, gaf onlangs in een videopresentatie aan dat het bij de afgelopen vier recessies gemiddeld 13 maanden duurde, voordat de recessie zichtbaar werd na een omkering van de rentecurve. In zijn optiek is de kans daarmee groot dat de VS in 2024 in een economische recessie belandt.

Premium content ophalen