• De economie kan dit najaar een belangrijke rol gaan spelen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.
  • Van groot belang hierbij is de timing van renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank.
  • Valuta-expert Joey van Hanegem van Ebury gaat in op de vraag wat dit kan betekenen voor de campagne van president Joe Biden.

ANALYSE – Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november in aantocht wordt het zowel voor zittend president Joe Biden als voor zijn zeer waarschijnlijke uitdager Donald Trump van groot belang hoe de Amerikaanse economie er aan het eind van dit jaar bijligt. De timing van renteverlagingen door de Amerikaanse centrale bank kan hierbij van groot belang zijn.

Het is dan ook niet vreemd dat er dit jaar, ook om politieke redenen, zeer scherp wordt gelet op de plannen van de Federal Reserve met betrekking tot het rentebeleid.

De Amerikaanse centrale bank besloot afgelopen maand om, zoals verwacht, de beleidsrente ongewijzigd te laten. De Fed-bestuurders gaven daarbij aan dat ze meer bewijs wilden zien dat de Amerikaanse inflatie verder afkoelt richting het beoogde doel van 2 procent. De inflatie daalt immers niet meer zo snel als de centrale bank zou willen.

Ondanks de onzekerheid omtrent de inflatie heeft de Federal aangekondigd de beleidsrente later dit jaar drie keer te willen verlagen. Dit betekent in principe dat het bedrijfsleven in de VS meer mogelijkheden krijgt om goedkoper te lenen op de kapitaalmarkt om groei te financieren. Dat kan de economie in theorie een positieve impuls geven.

De vraag is echter wat de gemiddelde consument daarvan gaat merken, want in de winkel dalen prijzen vaak langzamer dan ze stijgen. 

Dollar blijft sterk

De dollar zakte aanvankelijk wat weg in reactie op het rentebesluit van maart, maar dat bleek van korte duur. Dit komt mede door de verwachtingen die de Fed heeft uitgesproken voor de rente-ontwikking na dit jaar

Specifiek gaat het om de verwachting voor 2025. In plaats van de vier renteverlagingen die eerst werden ingecalculeerd, gaf de Federal Reserve bij de rentevergadering van maart aan te mikken op drie renteverlagingen volgend jaar. Dit heeft waarschijnlijk bijgedragen aan een opwaartse bijstelling van de dollar.

Als de rente in de VS in 2025 minder fors daalt dan eerder gedacht, maakt dat de dollar relatief gezien aantrekkelijker, omdat dollarbeleggingen daarmee een hogere renteopbrengst zouden kunnen bieden in de toekomst.

Een andere reden voor het feit dat de neerwaartse beweging van de dollar van korte duur was, ligt bij de houding van andere centrale banken. Zo hebben de centrale banken van het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland vrij sterke hints gegeven wat betreft de beoogde renteverlagingen later dit jaar, terwijl de Federal Reserve wat minder duidelijk is over de beoogde timing van de renteverlagingen.

Bovendien is het absolute niveau van de Amerikaanse beleidsrente, die tussen de 5,25 procent en 5,5 procent wordt gehouden, vrij hoog. Ook dat maakt de dollar verhoudingsgewijs aantrekkelijk.

Kan Biden nog profiteren van lagere rentes?

Wat betreft de Amerikaanse verkiezingsstrijd blijft het spannend hoe de combinatie van een vooralsnog vrij sterke dollar en de verwachting van rentedalingen in de tweede helft van dit jaar gaat uitpakken voor de economie.

Het is nog maar de vraag of Biden genoeg tijd heeft om te profiteren van lagere rentes. De boodschap zal in ieder geval zijn dat de huidige Democratische regering de economie na de coronacrisis weer op orde heeft gebracht en dat bedrijven makkelijker kunnen investeren, nu de inflatie is beteugeld.

Intussen heeft uitdager Donald Trump overbruggingsfinanciering gevonden voor een juridische boete van 175 miljoen dollar. Voor Trump zou het in dit verband ook niet verkeerd uitkomen wanneer de rente gaat dalen.

Joey van Hanegem is valuta-expert bij Ebury