• Het kabinet wil in principe op 19 mei de volgende stap zetten bij de verdere versoepeling van de coronamaatregelen.
  • Het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames moet op maandag 17 mei zijn gedaald met ongeveer 20 procent ten opzichte van de piek van eind april.
  • Vanaf 15 mei gelden er nieuwe reisadviezen voor het buitenland. Nederlanders mogen in principe reizen naar landen met code geel of groen.

Het kabinet wil in principe op 19 mei de volgende stap zetten bij de verdere versoepeling van de coronamaatregelen.

Daarvoor geldt wel een voorwaarde. Het aantal nieuwe ic- en ziekenhuisopnames moet op maandag 17 mei zijn gedaald met ongeveer 20 procent ten opzichte van de piek van eind april.

Als dit niet het geval is, wordt op maandag 17 mei de pauzeknop ingedrukt en wordt de tweede stap uitgesteld, zo gaf premier Mark Rutte dinsdag aan tijdens een persconferentie.

Wat betreft de versoepelingen en aanpassingen gaat het om een aantal zaken:

  • sporten binnen en buiten: volwassenen vanaf 27 jaar mogen buiten onder voorwaarden sporten; ook binnen mag gesport worden in ruimten met maximaal 30 personen.
  • kunst en cultuur: buitenlocaties zoals openluchtmusea mogen open.
  • verruiming openingstijden buitenterrassen: de openingstijden worden verruimd van zes uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds.
  • opening alle locaties contactberoepen: sekswerkers mogen hun beroep weer uitoefenen
  • reizen buitenland: vanaf 15 mei komen er nieuwe reisadviezen voor het buitenland. In principe mag je dan naar landen met code geel of groen. Vraag is wel of er in dergelijke landen speciale regels gelden voor Nederlanders, op het moment dat de besmettingsgraad in Nederland nog hoog is.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gaf aan dat er vanaf 15 mei nieuwe reisadviezen komen voor landen. Voor landen die dan een gele of groene kleurcode hebben, geldt dan een positief reisadvies. Dit valt te volgen op de overheidssite voor reisadviezen.

Ook als landen een gele code hebben, geldt dat boeken op eigen risico is. Het kan ook zo zijn dan landen waarvoor vanuit Nederland code geel of groen geldt, zelf vinden dat Nederland een hoogrisicoland is. In dat geval kan het zijn dat Nederlanders eerst in quarantaine moeten als ze daarnaartoe willen.

Minister De Jonge benadrukte dinsdag dan ook dat het belangrijk is om goed de precieze reisvoorwaarden voor reizen naar het buitenland te checken.

Lees ook op Business Insider

Gaan de middelbare scholen dit jaar nog open?

Op 25 mei zal het kabinet besluiten of de scholen in het voortgezet onderwijs nog volledig open kunnen voor de zomervakantie aanbreekt. Dat hangt ervan af of het Outbreak Management Team vindt dat de 1,5-meterregel kan worden losgelaten, zodat alle leerlingen weer naar school kunnen. Sinds enkele maanden gaan de leerlingen weer een paar dagen per week naar school.

CNV Onderwijs noemt een volledige opening van het voortgezet onderwijs dit jaar niet wenselijk, ook niet als het OMT dat wel veilig acht. De vakbond wijst erop dat onderwijspersoneel veelal nog niet gevaccineerd is.

“Dat betekent dus uitval. De kans op meer zieke docenten en uitval zou de werkdruk en onrust in examentijd nog verder opvoeren en is daarmee ook een gevaar voor de continuïteit van die examens”, aldus de Onderwijsbond in een verklaring.

Op 1 juni volgt een beslissing over de derde fase in het openingsplan. Die zou dan op zijn vroegst op 9 juni kunnen ingaan. Daarmee loopt het kabinet twee weken achter op de oorspronkelijke planning die medio april werd gepresenteerd. Bij stap drie kan er onder voorwaarden weer binnen gegeten worden in restaurants, gaan musea weer open en mogen mensen vier bezoekers thuis ontvangen.

LEES OOK: Vakantie naar Spaans of Grieks eiland tot wel €200 duurder per persoon – de vraag is groot, het aanbod schaars