• D66-leider Sigrid Kaag ziet weinig in een kabinet waar opnieuw de ChristenUnie aanschuift.
  • Probleem is: de VVD wil niet dat er een links blok bij de onderhandelingstafel aanschuift.
  • Er zou nu een compromis op tafel liggen waarbij GroenLinks en PvdA als 1 onderhandelingspartij aan tafel zitten.
  • Zo lijkt de weg open voor onderhandelingen over een kabinet mét GroenLinks en PvdA.

De kabinetsonderhandelingen lijken zich nu toch toe te spitsen op een combinatie van VVD en D66 met CDA, PvdA én GroenLinks. Eerder was vooral de VVD huiverig voor onderhandelingen met twee linkse partijen aan tafel.

Als compromis lijkt het linkse duo nu bereid met één onderhandelingsteam – zonder secondanten – aan te schuiven, zo bevestigen bronnen in Den Haag aan het AD.

Nog deze week moet duidelijk worden welke partijen echt met elkaar gaan overleggen over een nieuw kabinet, zo liet VVD-leider Mark Rutte weten. Wat hem betreft staat ook de mogelijkheid voor een overeenkomst met de ChristenUnie nog niet buitenspel.

D66-leider Sigrid Kaag zag minder in een nieuwe combinatie met de ChristenUnie, maar de linkse partijen lieten elkaar niet los om een alternatieve optie te vormen. De nieuwe afspraak zou nu toch voor ruimte kunnen zorgen.

Normaal gesproken onderhandelt een politieke partij met twee personen over de vorming van een nieuw kabinet. In het geval van de VVD zijn dat lijsttrekker Mark Rutte en secondant Sophie Hermans, bij D66 zijn het Sigrid Kaag en Rob Jetten. PvdA en GroenLinks zijn nu bereid om per partij slechts één persoon af te vaardigen.

In deze formatie zou het betekenen dat PvdA-leider Lilianne Ploumen en GroenLinks-voorman Jesse Klaver samen één onderhandelingsteam vormen. Op die manier weten VVD en CDA zich ervan verzekerd dat het linkse duo elkaar niet gaat ‘overtoepen met linkse plannen’.