Het kabinet is van plan om structureel 112 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Dat meldt Binnenlands Bestuur op basis van een persbericht dat tijdelijk op de website Rijksoverheid.nl heeft gestaan, maar korte tijd later weer werd verwijderd.

De aanpak berust volgens het bericht op vier pijlers: voorkomen dat kwetsbare jongeren terechtkomen of verder afglijden in de criminaliteit; verstoren van het verdienmodel en doorbreken van criminele netwerken; bestraffen van daders en bescherming van de medewerkers die belast zijn met de aanpak van criminaliteit.

De politie, het Openbaar Ministerie, de rechtspraak en private partners werken hiertoe samen, op lokaal, nationaal en internationaal niveau.

Het kabinet wil in 2024 ook 23 miljoen euro extra uitgeven aan jeugdbescherming en ruim 4 miljard euro om de instroom, doorstroom en uitstroom van migranten naar Nederland te stimuleren.

LEES HIER het volledige artikel van Binnenlands Bestuur: Prinsjesdag 2023: Meer geld tegen ondermijning, voor jeugdbescherming