Het kabinet Rutte IV heeft vrijdag officieel aangegeven gehoor te geven aan de uitspraak van de Hoge Raad van afgelopen december over de onrechtmatigheid van de belastingheffing op spaargeld en beleggingen in box 3.

Dit betekent dat bij elkaar bijna 200.000 mensen die over de jaren 2017 tot en met 2020 bezwaar hadden aangetekend tegen de ‘spaartaks’, compensatie krijgen. De Hoge Raad vindt dat belastingplichtigen die meer belasting hebben betaald in box 3 dan het daadwerkelijk behaalde rendement compensatie moeten krijgen.

Het kabinet gaf al aan “weinig keus” te hebben, maar heeft nu ook officieel de bezwaren van 200.000 spaarders tegen de spaartaks gegrond verklaard. “In welke vorm, wanneer en in welke mate” zij gecompenseerd worden, moet het kabinet alleen nog uitzoeken, aldus staatssecretaris Marnix van Rij van Fiscaliteit.

“Daar hebben we zes maanden de tijd voor, dat is ook wat de wet voorschrijft. Dat gaan we zorgvuldig afwikkelen”, zegt de bewindsman. Hij had al aangekondigd die tijd te nemen om meer uit te zoeken.

Kabinet wil breder compensatie bieden voor te hoge belasting op spaargeld

Woensdag bleek bij een debat in de Tweede Kamer al dat het kabinet ook compensatie wil bieden aan mensen die geen bezwaar hebben aangetekend tegen de heffing in box 3, maar wel in dezelfde situatie verkeren als degenen die geprocedeerd hebben.

Dit geldt hoogst waarschijnlijk voor belastingplichtigen in box 3 met alleen spaargeld. En dat zijn naar schatting zo'n 1 miljoen mensen.

Het kabinet gaat nu werken aan de "ingewikkelde puzzel" van de compensatie. Het "uitgangspunt" blijft volgens Van Rij dat de compensatie wordt betaald uit "de belastingsoort waar het probleem is ontstaan", belasting op vermogen dus. Maar, "daar moet ik echt voorzichtig in zijn", benadrukte de staatssecretaris eerder deze week in de Tweede Kamer.

De belastingheffing op spaargeld en beleggingen in box 3 kampt met grote problemen. Naast het compensatievraagstuk is ook van belang wat er gebeurt met de belastingaangifte over 2021 en 2022. Bovendien moet het kabinet met spoed een alternatief bedenken voor de huidige vermogensheffing in box 3.

Meer weten over de belangrijkste zaken die spelen bij de belasting op sparen en beleggen? Lees dit artikel op Business Insider: 5 cruciale vragen over de vermogensbelasting in box 3: compensatie voor spaartaks, belastingaangifte 2021 en hoe verder?