De Oost-Oekraïense stad Bachmoet is al maanden het toneel van hevige strijd tussen het Oekraïense leger aan de ene kant en anderzijds het Russische huurlingenleger Wagner Group en de reguliere Russische strijdkrachten. De strijd om de stad heeft een hoge symbolische waarde, maar aan het strategische nut wordt door diverse experts getwijfeld.

Intussen wordt het slagveld gekarakteriseerd als een ‘gehakmolen’, vanwege de hoge aantallen gesneuvelde soldaten aan zowel de Russische als Oekraïense zijde.

Een nieuwe kaart van de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) laat zien dat Rusland weliswaar terrein heeft gewonnen in Bachmoet, maar dat de opmars in twee maanden tijd bijzonder traag is gegaan.

De onderstaande kaart toont de strategische situatie rond Bachmoet op respectievelijk 13 februari en 10 april dit jaar. Het roze vlak is het gebied waarvan met grote zekerheid is vastgesteld dat het door Russische troepen wordt gecontroleerd.

Foto: Institute for the Study of War and AEI's Critical Threats Project, Annie Fu/Insider
Foto: Institute for the Study of War and AEI's Critical Threats Project, Annie Fu/Insider

Te zien is dat Bachmoet inmiddels van drie kanten wordt omsingeld en dat de Russen dicht in de buurt zijn gekomen van het centrale deel van de stad. Maar daar wordt nog altijd om gevochten.

De egaal-oranje delen van de kaart zijn gebieden waar Russische strijdkrachten oprukken en de oranje-gestreepte delen gebieden die Rusland claimt te controleren. De grijze gebieden worden nog door het Oekraïense leger bezet.

Bloedige strijd om Bachmoet tussen Rusland en Oekraïne

De strijd om Bachmoet begon in mei 2022 en werd vanaf augustus vorig jaar geïntensiveerd. Zowel Rusland als Oekraïne hechten belang aan de symbolische waarde van een overwinning in Bachmoet in een oorlog die op veel punten in een patstelling is beland. Ook hoopt men de tegenstander uit te putten en daarmee te verzwakken bij de toekomstige strijd in andere delen van Oekraïne.

Het Institute for the Study of War gaf dinsdag aan dat ruim driekwart van Bachmoet in Russische handen is. Eenheden van de Wagner Group hebben begin april het gebouw van het stadsbestuur bezet.

Wat betreft de militaire verliezen schatten westerse militaire experts dat er tussen de 20.000 en 30.000 Russische troepen gewond zijn geraakt of zijn gedood in de strijd om Bachmoet. Volgens schattingen van de NAVO verliest Oekraïne ongeveer 1 soldaat per 5 Russische soldaten bij de gevechten.

Oekraïense overheidsfunctionarissen hebben gesuggereerd dat het uitputten van de Russische strijdkrachten bij Bachmoet ervoor kan zorgen dat het Russische leger elders minder goed in staat is tot offensieve acties. Aan de andere kant zijn er ook militaire experts die zeggen dat Oekraïne zichzelf kan verzwakken door vast te houden aan Bachmoet en dat dit eventuele tegenoffensieven later dit jaar kan bemoeilijken.

LEES OOK: ‘Elke Rus die we overtuigen dat wat in Oekraïne gebeurt verwerpelijk is, is een overwinning voor ons’, zegt uitgever Derk Sauer van The Moscow Times