Jumbo-topman Frits van Eerd is afwezig en het directieteam van de supermarktketen verzorgt de dagelijkse bedrijfsvoering van de supermarktketen. Dat meldt het bedrijf in een korte schriftelijke verklaring over het witwasonderzoek waarin Van Eerd werd ondervraagd.

“In het kader van het onderzoek worden ook vragen gesteld aan Frits van Eerd. Gedurende zijn afwezigheid is de dagelijkse bedrijfsvoering van Jumbo gewaarborgd door het directieteam”, schrijft Jumbo.

Eerder meldde het Financieele Dagblad op basis van bronnen bij het onderzoek dat Van Eerd vastzit als verdachte. Dit wilde Jumbo bevestigen noch ontkennen.

Nog acht van de negen opgepakte verdachten zitten vast

Van de negen verdachten die dinsdag zijn opgepakt in het omvangrijke witwasonderzoek zaten er donderdag aan het eind van de middag nog acht vast. Het Openbaar Ministerie meldt dat een van hen is heengezonden, maar dat die 33-jarige man uit Assen wel verdachte blijft.

De verdachten zitten in beperkingen, dat betekent dat ze met niemand anders dan hun advocaat contact mogen hebben.

Dinsdag werden op meerdere plekken in Nederland doorzoekingen gedaan in een gezamenlijk onderzoek door onder meer de FIOD en het OM. Invallen vonden plaats in de woning van Van Eerd in Heeswijk-Dinther, maar ook in plaatsen in Groningen en Drenthe. Jumbo zelf is niet betrokken bij de zaak.

Een 58-jarige man uit de gemeente Aa en Hunze (Drenthe) is hoofdverdachte in de zaak. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het witwassen van grote hoeveelheden geld en goederen en btw-fraude. Volgens verschillende media gaat het om Theo E. uit Gasteren, bij wie ook een inval zou zijn gedaan. Hij zou actief zijn als teammanager binnen de motorracerij en in het verleden ploegleider zijn geweest van het door Van Eerd gesponsorde team Jumbo TvE MX.

Motorcross

Het witwassen gebeurde via onroerendgoedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport, aldus het OM. Daarnaast is er een verdenking van btw-fraude in de autohandel. De hoofdverdachte wordt gezien als spin in het web. De medeverdachten wordt verweten dat zij in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij de fraude.

Jumbo is onder andere sponsor van wieler- en schaatsteam Jumbo-Visma. Ook Formule 1-coureur Max Verstappen heeft een sponsordeal met de supermarktketen.

Het OM meldt dat de huidige periode van inverzekeringstelling met toestemming van de rechter-commissaris in Assen met nog eens drie dagen kan worden verlengd. Dit is om de politie en de FIOD in de gelegenheid te stellen de verhoren af te ronden, legt het OM uit.

LEES OOK: Jumbo haalt net geen €10 miljard omzet in 2021: cijfers La Place vielen tegen in coronajaar