Jorrit Bergsma en zijn trainer Jillert Anema zijn vertrokken bij het schaatsteam van Clafis.

Ze zijn op zoek naar een nieuwe sponsor zodat ze verder kunnen.

“De breuk met geldschieter Bert Jonker is definitief”, vertelt Anema in De Telegraaf. “Het is voor ons onmogelijk om nog langer met deze man te werken.”

Niet alleen de nummer twee op de 10 kilometer van de Olympisch Spelen in Pyeongchang volgt zijn coach. Ook dertien andere schaatsers, onder wie Irene Schouten en Carien Kleibeuker, willen met Anema onder een nieuwe geldschieter verder.

Daarmee lijkt een einde te komen aan het voortbestaan van de langebaanploeg en het marathonteam van Clafis.

Schietincident bij Thialf

Bert Jonker is directeur van het Friese ingenieursbedrijf Clafis. Daarnaast is hij sinds 2014 sponsor van de schaatsploeg van Anema. Maar het bekendst is Jonker van een opmerkelijk schietincident bij de schaatsstadion Thialf.

In januari 2017 werd Jonker beschoten op het parkeerterrein van Thialf. Hij raakte daarbij gewond aan zijn hand en moest naar het ziekenhuis.

De 57-jarige Charles Reinier van der W. is verdachte in deze zaak. Hij zou een zakelijk conflict hebben met Jonker. Van der W. werd in juli vorig jaar door de Spaanse politie opgepakt in de buurt van Barcelona en in september uitgeleverd aan Nederland. Het Openbaar Ministerie gaat uit van een poging tot moord.

Jonker: Anema gedraagt zich als werkgever

Jonker staat bekend als een liefhebber van de schaatssport, maar nu ziet hij trainer Anema met zijn schaatsers vertrekken bij Clafis. "Het is heel jammer dat we er niet zijn uitgekomen, maar ik kan niemand dwingen", zegt de directeur van het ingenieursbedrijf.

Het contract van Bergsma, winnaar van het zilver op 10.000 meter van de laatste Spelen in Pyeongchang, loopt net als dat van sommige andere schaatsers nog een jaar door.

"Maar ik ga niemand aan zijn contract houden", stelt Jonker. "Als ze niet willen, dan willen ze niet. Ik wilde gewoon naar een normale situatie waar sponsoren zich als werkgevers gedragen en schaatsers al werknemers. Dat wordt moeilijk als een coach als Anema op de stoel van de werkgever gaat zitten."

Team Clafis blijft bestaan

Jonker gaat verder: "Je mag best van me weten dat een marathonrijder bij ons 35.000 euro kan verdienen. Die kost mij dan zo'n 80.000 euro per jaar als je zaken als trainingskampen en een auto plus brandstof en zo meetelt. En dan heb ik het nog niet over een contract van iemand als Bergsma. Die krijgt substantieel meer."

Volgens Jonker is schaatsen geen voetbal. "Dat vergeten mensen wel eens. Ik heb afgelopen jaar 885.000 euro in de schaatssport gestoken. Mensen vragen mij wel eens waarom. Maar het is net zo als met een meisje. Soms weet je ook niet waarom je verliefd bent geworden."

Jonker benadrukt dat Clafis ook na het vertrek van dertien schaatsers verder gaat. "Het is mij helaas niet gelukt met deze groep schaatsers", zegt hij. "Maar ik denk dat ik nog veel rijders gelukkig kan maken. Dan denk ik ook aan buitenlanders of iemand als Marwin Talsma. Ik houd nu eenmaal van deze sport, maar ik moet ook als ondernemer denken. Het houdt een keer op."