• John McAfee was volgens zijn biograaf blut toen hij overleed.
  • Mark Eglinton, die met McAfee samenwerkte aan zijn autobiografie, zei dat hij miljoenen had uitgegeven aan bizarre villa’s.
  • McAfee was verwikkeld in allerlei financiële en juridische problemen voordat hij zelfmoord pleegde.

Antiviruspionier John McAfee was naar verluidt blut toen hij vorige maand overleed zijn Spaanse cel. Zijn biograaf Mark Eglinton zegt tegen The Daily Mail dat hij miljoenen over de balk heeft gesmeten aan luxueuze villa’s over de hele wereld.

De Brits-Amerikaanse oprichter van softwarebedrijf McAfee pleegde op 23 juni zelfmoord in een Spaanse gevangenis, terwijl hij in afwachting was van zijn uitlevering aan de Verenigde Staten.

Volgens Eglinton had McAfee luxe vastgoedobjecten gekocht in onder meer Belize, Colorado, Hawaï, Tennessee en Texas.

Eglinton zegt tegen The Daily Mail dat McAfee niet in staat was hem te betalen voor de biografie die hij voor hem schreef. De auteur wilde niet zeggen hoeveel geld hij had gevraagd, maar volgens de krant ging het niet om een groot bedrag.

"Ik twijfel er niet aan dat hij zou hebben betaald als hij dat had gekund", zegt Eglinton. "Hij zei: 'Ik kan het niet betalen, mijn financiële situatie is slechter dan die van jou.'"

McAfee had een huizenobsessie

De schrijver zegt uren met McAfee te hebben gesproken over zijn financiën. De omstreden ondernemer had volgens Eglinton een obsessie met het kopen en bouwen van huizen.

"Hij had zijn geld veilig belegd, maar ging toen huizen bouwen, totaal bizarre villa's", zei Eglinton volgens The Daily Mail. "In sommige daarvan heeft hij nooit één nacht doorgebracht."

McAfee werd naar verluidt zwaar getroffen door de vastgoedcrisis in 2008, waardoor hij veel van zijn bezittingen met verlies moest verkopen.

Een object dat hij had gekocht in Woodland Park in Colorado en meer dan 25 miljoen dollar waard was, werd volgens The Daily Mail op een veiling verkocht voor 5,72 miljoen dollar.

Eglinton vertelde ook dat McAfee tegen hem heeft gezegd dat de 100 miljoen dollar die hij in 1994 kreeg voor de verkoop van zijn antivirussoftwarebedrijf McAfee Associates "heel snel op was".

Financiële en juridische problemen

McAfee had een geschiedenis van financiële en juridische problemen. In oktober 2020 werd hij opgepakt op het vliegveld van Barcelona. Er was een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd door aanklager in Tennessee, omdat hij voor meer dan 4 miljoen dollar aan belastingen zou hebben ontlopen.

Ook het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft McAfee twee keer aangeklaagd: een keer voor belastingontduiking tussen 2014 en 2018 en ook voor "frauduleuze promotie van cryptomunten".

McAfee werd er ook van beschuldigd geld te hebben verzwegen dat hij heeft verdiend aan cryptomunten en met lezingen, net als het verkopen van de rechten op zijn levensverhaal voor een documentaire.

Eglinton publiceert het boek No Domain: The John McAfee Tapes in december.

LEES OOK: Het extravagante leven van softwarepionier John McAfee, die werd verdacht van cryptofraude en zich liet omringen met vrouwen, bodyguards en wapens