De Amerikaanse oud-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zegt dat het beleid van president Donald Trump niet gebaseerd is op feiten en dat hij dingen zelfs verzint.

Kerry reageerde zondag in een tv-interview op de Amerikaanse zender CBS op Trumps claim dat de Iran-deal, die Kerry mede tot stand bracht, de “ergste deal ooit” is.

“Helaas – en ik zeg dit tot mijn grote spijt – weet hij vaak gewoon niet waar hij het over heeft”, aldus Kerry. “Hij verzint dingen. En zoals hij wel vaker doet, verzint hij dit ook.”

Trump raakte gepikeerd toen bekend werd dat Kerry achter de schermen met wereldleiders de Iran-deal probeerde te redden. Trump ging op Twitter tekeer tegen Kerry en zei dat de oud-minister “zijn kans gehad heeft en de boel heeft verprutst”.

Ook beschuldigde Trump Kerry ervan de VS “te beschadigen”.

CBS-presentator Margaret Brennan vroeg Kerry of hij niet de neiging voelde om op Trump te reageren toen de president hem aanviel via Twitter. Kerry zegt daar geen behoefte aan te hebben. "Ik denk dat Amerika en onze democratie boven deze leugenachtige tweets staan."

Volgens Kerry is Trumps bewering dat de Iran-deal slecht en schadelijk voor de VS is onjuist en verstoort het een internationaal nucleair beleid.

"Dat hij dat zegt, wil niet zeggen dat het ook zo is", zei Kerry over Trumps veroordeling van de deal. "Dit is een ingewikkeld akkoord met betrekking tot de inspecties en verantwoording. Geen enkel ander land heeft zo veel moeten doen als Iran om dit akkoord na te leven. En dan zomaar ervan weglopen?"

Kerry wees erop dat China, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk stuk voor stuk geprobeerd hebben om het akkoord overeind te houden.

"Alleen de VS liep weg is. Alleen Donald Trump liep weg", aldus Kerry. "Zijn minister van Defensie wilde dat niet, zijn inlichtingendiensten adviseerden om dat niet te doen. Het akkoord functioneert gewoon."

Hij voegde eraan toe dat zijn verdediging van de deal niet bedoeld is als sneer naar Trump, maar als ruggensteun voor de Amerikaanse betrokkenheid bij een goed akkoord: "Ik probeerde het akkoord, het Amerikaanse beleid en het gezond verstand te redden."

Bekijk hier een fragment uit het tv-interview met John Kerry: