De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn eerste topontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden constructief genoemd.

Washington en Moskou sturen hun ambassadeurs weer terug naar elkaars hoofdsteden.

Ook hervatten Moskou en Washington de besprekingen over de beheersing van hun kernwapens.

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn eerste topontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden constructief genoemd.

Washington en Moskou sturen hun ambassadeurs weer terug naar elkaars hoofdsteden, aldus de machthebber in het Kremlin na afloop van het ongeveer 3,5 uur durende overleg in het Zwitserse Genève.

De spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten zijn de laatste jaren fors opgelopen. Er is geen vriendschap, want beide landen verdedigen hun eigen belangen, aldus Poetin. Hij noemde hun dialoog pragmatisch.

De president verwierp de aantijgingen over Russische cyberaanvallen op Amerika. Volgens hem hebben de Russische autoriteiten daar niets mee te maken. Hij en Biden kwamen wel overeen dat Rusland en de VS over cyberbeveiliging gaan praten.

Lees ook op Business Insider

Ook hervatten Moskou en Washington de besprekingen over de beheersing van hun kernwapens. Mogelijk leidt dat tot wijzigingen in het onlangs verlengde zogenoemde New START-verdrag. Poetin benadrukte dat zijn land en de VS verantwoordelijk zijn voor “nucleaire strategische stabiliteit.”

Biden waarschuwt Poetin dat nieuwe Russische cyberaanvallen niet onbeantwoord zullen blijven

Biden heeft tegen zijn Russische ambtgenoot gezegd dat de Verenigde Staten actie zullen ondernemen als er nieuwe cyberaanvallen op Amerikaanse doelen worden uitgevoerd, zo verklaarde de Amerikaanse president tijdens een persconferentie na zijn eerste ontmoeting met Poetin.

“Hij weet dat er gevolgen zullen zijn”, aldus Biden, verwijzend naar sancties die Rusland eerder opgelegd kreeg. De VS beschuldigen de Russen van inmenging in de presidentsverkiezingen en het hacken van Amerikaanse bedrijven, iets wat het Kremlin ontkent.

Volgens Biden verzwakken Poetins acties de wereldwijde positie van zijn land. “Zijn geloofwaardigheid wereldwijd neemt af.”

Ontmoeting tussen Biden en Poetin

Beide leiders arriveerden in hun presidentiële limousine, Poetin in zijn relatief nieuwe ‘Russische Rolls Royce’, een Aurus Senat, en Biden met de beroemde Cadillac die The Beast wordt genoemd. De Zwitserse president Guy Parmelin heeft de leiders op het bordes van de Villa La Grange ontvangen en kort in het Frans toegesproken.

De twee schudden elkaar glimlachend de hand en gingen toen naar binnen. Ze spraken elkaar eerst even met de ministers van Buitenlandse Zaken erbij en gingen toen zonder die bewindslieden in gesprek.

De twee kregen volgens het programma geen lunch, enkel koffiepauzes. Maar een nabijgelegen restaurant heeft volgen plaatselijke media de opdracht gekregen versnaperingen voor de top te verzorgen.

Er stond ook geen gezamenlijke persconferentie na afloop op het programma.

Eerder topontmoeting Reagan en Gorbatsjov in Genève

De 18e-eeuwse Villa La Grange staat op een heuvel aan de zuidoostelijke oever van het meer van Genève. Aan de andere kant van het meer hielden in november 1985 hun voorgangers Michail Gorbatsjov en Ronald Reagan een historische top.

Daar kwam echter weinig concreets uit. De twee leiders bleken wel goed met elkaar overweg te kunnen. Dat was volgens waarnemers erg belangrijk in die dagen van Koude Oorlog en in de nadagen van de Sovjet-Unie.

De top in een villa genaamd Fleur D’Eau aan het meer in Versoix werd destijds geprezen als het begin van het einde van de Koude Oorlog.

LEES OOK: Er valt voor Joe Biden weinig te winnen tijdens zijn ontmoeting met Poetin, zeggen experts – het Kremlin kan makkelijk scoren