Aankomend president Joe Biden heeft een steunpakket aangekondigd om de coronapandemie het hoofd te bieden.

Biden wil bij zijn aantreden 1.900 miljard dollar uittrekken. Het geld is onder meer voor bestrijding van het coronavirus en om families financieel te ondersteunen.

Biden is van plan om in februari, als hij eenmaal president is, met een uitgebreider hulpplan te komen.

De aanstaande Amerikaanse president Joe Biden heeft in de nacht van donderdag op vrijdag plannen voor een steunpakket van 1.900 miljard dollar (ongeveer 1.560 miljard euro) aangekondigd.

Het “Amerikaanse reddingsplan” moet de Verenigde Staten helpen om de coronapandemie en de zware economische omstandigheden waarin het land verkeert, door te komen. Eerder gaf vertrekkend president Donald Trump al toestemming voor twee andere steunpakketten.

400 miljard dollar uit het plan van Biden moet gaan naar de directe bestrijding van het coronavirus. Zo moeten er meer vaccinaties en coronatesten plaatsvinden. Daarnaast wordt geld uitgetrokken om het heropenen van scholen mogelijk te maken.

1.000 miljard voor families

1.000 miljard dollar wordt in het plan beschikbaar gesteld om families op economisch gebied te helpen, bijvoorbeeld door het verhogen van het minimumloon naar 15 dollar per uur. Ook gaat 440 miljard dollar naar onder meer bedrijven en naar een noodfonds voor lokale regeringen.

"Er vindt een crisis met diep menselijk leed plaats voor onze ogen en we kunnen geen tijd verspillen", zei Biden tijdens een toespraak. "We moeten optreden en wel nu."

De VS behoren tot de landen die het zwaarst zijn getroffen door de coronapandemie. Donderdag meldde het land 4.200 sterfgevallen als gevolg van het virus, een nieuw dagrecord. Ook op economisch vlak heeft de pandemie grote gevolgen voor het land. Vorige week vroegen bijna 1 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering aan, het grootste aantal sinds augustus.

Biden wordt op 20 januari officieel geïnaugureerd als nieuwe president van de VS. In februari wil hij met een uitgebreider hulpplan komen.

LEES OOK: Omvangrijk nieuw steunpakket voor de horeca in de maak: ‘Het gaat niet om kwartjes’