Aandelen zijn wereldwijd behoorlijk duur en Amerikaanse aandelen zijn in het bijzonder sterk overgewaardeerd, volgens vermogensbeheerder GMO van beursexpert Jeremy Grantham.

In een kwartaalrapport verdedigt GMO zich tegen kritiek dat de vermogensbeheerder een nogal negatieve visie heeft op de aandelenmarkt.

GMO voorziet een negatief rendement voor het gros van de sectoren op de Amerikaanse aandelenmarkt in de komende zeven jaar.

Volgens vermogensbeheerder GMO, mede opgericht door beursexpert Jeremy Grantham, zijn aandelen op dit moment te duur, zeker in de VS. Maar het analistenteam van GMO komt ook met een advies over hoe je op de beurs kunt handelen, nu aandelenindices record na record breken.

“Wereldwijd boekten aandelenmarkten indrukwekkende koerswinsten in het afgelopen kwartaal, waarbij halverwege het jaar de winst sinds 1 januari al in de dubbele cijfers loopt”, schrijft GMO in een deze week gepubliceerd kwartaalrapport.

Mede-oprichter Grantham van GMO is een legendarische belegger, die bekend staat om zijn waarschuwingen voor het uiteenspatten van de Japanse zeepbel in 1989, de internetzeepbel van 2000 en de Amerikaanse vastgoedzeepbel van 2008.

Lees ook: De legendarische belegger Jeremy Grantham houdt vol dat er een enorme zeepbel is op de beurs en noemt het drastisch lagere niveau waarop hij weer aandelen zou kopen

"Het doet ons geen plezier om beleggers eraan te herinneren dat de waarderingen van Amerikaanse aandelen volgens bijna elke maatstaf op een niveau zijn dat ons zorgen baart", aldus het beleggingsteam van GMO. "Als je in Amerikaanse aandelen belegt, adviseren wij vooral waarde-aandelen en aandelen van cyclische bedrijven. Daarbij is het zaak vooral te kijken naar kwaliteitsaandelen."

De brede, Amerikaanse S&P 500-index eindigde vrijdag op recordniveau en noteert sinds de start van het jaar 18 procent hoger. De beursindex rijgt het ene record aan het andere, op basis van optimistische verwachtingen over de winstgroei van bedrijven, ondanks enige zorgen bij beleggers over de wereldwijde economische groei nu wereldwijd het aantal coronabesmettingen oploopt.

GMO voorziet een voor de inflatie gecorrigeerd negatief rendement op aandelen in de komende zeven jaar voor de overgrote meerderheid van de sectoren op de Amerikaanse aandelenmarkt.

Het team van GMO reageert in het kwartaalverslag ook op kritiek dat de vermogensbeheerder te pessimistisch is over aandelen. Volgens critici houdt GMO niet genoeg rekening met de snelle groei van zogenoemde 'disruptors'. Dat zijn vaak snelgroeiende technologiebedrijven met nieuwe verdienmodellen. Maar de vermogensbeheerder zegt wel degelijk rekening te houden met de ontwikkeling van dit soort bedrijven.

"Veel individuele bedrijven verdienen de huidige waardering van vele malen de jaarwinst. We onderkennen absoluut dat ergens in de wereld zich een nieuwe Amazon bevindt. Maar ALLE groeiaandelen hebben op dit moment een waardering alsof ze de volgende Amazon zijn. En voor ons is dat een brug te ver."

GMO adviseert haar klanten drie strategieën om overeind te blijven in het zeepbelachtige beursklimaat:

  • Maak gebruik van een long/short strategie voor aandelen, waarbij je naast een verdere stijging van koersen ook posities inneemt die geld opleveren als beurskoersen dalen.
  • Ontwijk overgewaardeerde aandelen in onder meer de VS en kies voor alternatieve beleggingen.
  • Kijk bij alternatieve beleggingen naar waarde-aandelen in opkomende markten, kleinere beursgenoteerde bedrijven in Japan, cyclische bedrijven en kwaliteitsaandelen.

LEES OOK: Aandelenmarkten veerkrachtig: wat zit er nog meer in het vat?