• De Amerikaanse topbelegger Jeff Gundlach trekt aan de alarmbel over inflatie en voorspelt een zwakkere Amerikaanse dollar.
  • De miljardair die bekendstaat als ‘Bond King’ waarschuwt dat de bitcoin zou kunnen kelderen na het bereiken van recordhoogtes.
  • Gundlach toont zich positief over grondstoffen en opkomende markten.

Topbelegger Jeff Gundlach waarschuwt voor een daling van de dollar en voorspelt hardnekkige inflatie. Ook suggereert hij in een interview met de Amerikaanse zender CNBC dat de bitcoin in waarde kan kelderen.

De baas van DoubleLine Capital – bijgenaamd de ‘Bond King’, ofwel de koning van obligaties – is positief over grondstoffen en opkomende markten.

Gundlach waarschuwt beleggers in aandelen voor de naderende stappen van de Amerikaanse Federal Reserve om economische steunmaatregelen terug te schroeven.

Lees ook: Beleggen in aandelen, obligaties of crypto’s? Zo doe je dat met oog voor tijd, rendement en risico

Dit zijn de 8 beste citaten uit het interview met Gundlach, licht bewerkt en ingekort:

1. "Het is zo goed als zeker dat we aanhoudend hoge inflatie krijgen. Ik denk de inflatie [in de VS, red.] in 2022 hoger zal blijven dan 4 procent." - Gundlach wijst op opwaartse druk bij lonen en de stijgende kosten van huisvesting als belangrijke factoren voor aanhoudende prijsstijgingen.

2. "De negatieve rentetarieven van dit moment zijn vreselijk onaantrekkelijk. Maar ze geven wel aan dat aandelen nog steeds niet zijn overgewaardeerd vergeleken met staatsobligaties."

3. "Ik ben Iets minder op mijn gemak dan in juli. Nu de Fed begint met het terugschroeven van steunmaatregelen, wordt de situatie wat alarmerender." - Gundlach over hoe hij denkt over zijn beleggingen in aandelen.

4. "Het rondstrooien van geld door overheden en centrale banken met bedragen vele duizenden miljarden dollars is verantwoordelijk voor alle recente economische vooruitgang. Zonder die stimulans, en als consumenten geen spullen zouden kopen het de financiële steun die ze krijgen, zouden we geen economische groei hebben gehad."

5. "De dollar gaat dalen." - Gundlach benadrukt de sterke historische correlatie tussen groeiende begrotingstekorten en tekorten op de handelsbalans enerzijds, en een dalende dollar anderzijds.

6. "Het is niet gek om te denken dat onder de juiste omstandigheden, opkomende markten de VS flink zullen overtreffen in groei. Over een tijdsbestek van meerdere jaren verwachten we dat dat gaat gebeuren." - Gundlach wijst erop dat beurzen van opkomende markten veel minder hard zijn gestegen dan de S&P 500-index.

7. "Grondstoffen zijn ongelooflijk sterk. Op het feit na dat ze geen correctie hebben doorgemaakt, zou ik enorm positief over ze zijn. Ze zijn nog steeds vrij goedkoop op een langetermijnbasis in vergelijking met de S&P 500. Als de draai eenmaal daar is - wat lijkt te zijn gebeurd bij grondstoffen vanaf een heel goedkoop niveau - is het niet gek om te denken dat grondstoffen met enkele honderden procentpunten beter kunnen presteren." - Gundlach suggereert dat beleggers 30 tot 35 procent van hun portefeuille in grondstoffen en andere fysieke bezittingen kunnen steken, zoals vastgoed en goud.

8. "De bitcoingrafiek is vandaag enger dan in juli. We hadden een dubbele piek van 60.000 dollar, we hebben de piek in feite weggeblazen. Ik denk echt dat veel dingen in positie zijn gebracht voor een omslag- obligaties, de bitcoin, zelfs olie. Veel soorten beleggingen die de afgelopen weken goed presteerden, zijn in een positie gebracht voor een zware omslag."

LEES OOK: Dit zijn de belangrijkste argumenten van de ‘stieren ‘en ‘beren’ voor een verdere stijging of juist een dreun voor de beurs