Jeff Bezos is niet langer de op één na rijkste man ter wereld. Hij verloor die titel afgelopen weekend aan Gautam Adani. Deze Indiase zakenmagnaat heeft een vermogen van zo’n 147 miljard dollar. Dat is iets meer dan de 146 miljard dollar van het volgens persbureau Bloomberg iets geslonken vermogen van Bezos.

In februari werd Adani, de oprichter en bestuursvoorzitter van de Adani Group, al de rijkste man in Azië. Al snel haalde hij ook topbelegger Warren Buffet en Google-oprichter Larry Page in. En nog recenter liet hij Bill Gates en Bernard Arnault achter zich op de lijst van rijkste personen ter wereld.

Van schoolverlater naar industrieel magnaat

Nadat Adani zijn studie commerciële economie afbrak aan de Gujarat University, werd hij volgens Business Today een diamandsorteerder in Mumbai. Daarna werkte hij als manager bij het plasticbedrijf van zijn broer. Daar hielp Adani hem om pvc te importeren. In 1988 richtte hij het moederbedrijf van het toekomstige Adani Group op, Adani Enterprises.

Hoewel Adani momenteel een succesvol miljardenbedrijf runt, had dat zomaar anders kunnen zijn. De magnaat overleefde ternauwernood twee gevaarlijke momenten, waarbij zijn leven op het spel stond.

In 1998, tien jaar na de oprichting van Adani Enterprises, zou de zakenman naar eigen zeggen samen met zijn compagnon Shantilal Patel zijn gekidnapt.

De groep mannen die hij hiervan beschuldigde werd in 2005 uiteindelijk vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Ook twee andere verdachten bleven op vrije voeten na een rechtszaak in 2018.

Tien jaar na de kidnapping was het weer raak. Toen terroristen in 2008 het Taj Mahal Hotel in Mumbai aanvielen, was Adani in het restaurant van het hotel aan het dineren. Hij overleefde deze bloedige aanslag door zich te verstoppen in de kelder van het hotel.

Inmiddels bezit Adani de grootste haven in India en heeft hij een meerderheidsaandeel in Mumbai Airport. Adani Group bestaat uit zeven beursgenoteerde bedrijven, waaronder Adani Green Energy en Adani Total Gas. Momenteel is de Adani Group ongeveer 260 miljard euro waard.

Er is maar een persoon rijker dan Adani in de wereld en dat is techmiljardair Elon Musk. Hij heeft een vermogen van 264 miljard dollar, volgens de Billionaires Index van Bloomberg.

LEES OOK: Deze man beheert het vermogen van Elon Musk, de rijkste persoon ter wereld – Jared Birchall is een mormoon en voormalig zakenbankier die voor zijn baas door het vuur gaat