Amazon-oprichter Jeff Bezos heeft zich op Twitter hardop afgevraagd of China invloed krijgt op Twitter, nu het socialmediaplatform in handen komt van Elon Musk.

Musk is onder meer de topman van Tesla en onderhoudt goede banden met China vanwege de strategisch belangrijke gigafabriek van de autofabrikant in Shanghai.

Twitter maakte maandag bekend het overnamebod van Musk, van in totaal 44 miljard dollar, te accepteren. De deal zal naar verwachting dit jaar worden afgerond, meldde het socialmediaplatform.

China was in 2021 de op een na grootste markt voor Tesla, en Chinese batterijfabrikanten zijn belangrijke leveranciers voor de maker van elektrische auto’s, zo merkte verslaggever Mike Forsyth van The New York Times op in een tweet.

Tesla's gigafabriek in Shanghai bevindt zich in het hart van de wereldwijde toeleveringsketen van het bedrijf en is de meest productieve fabriek van het bedrijf ter wereld, aldus The Observer.

Lees ook: De Tesla-fabriek in Shanghai was in 2021 goed voor de helft van de totale productie van het bedrijf – daar ligt ook een risico

Journalist Forsyth vroeg zich af of China door de deal enige invloed op Twitter zal krijgen, een vraag die Jeff Bezos - een oude rivaal van Musk - dinsdag in een eigen tweet beantwoordde.

"Interessante vraag. Heeft de Chinese overheid wat aan invloed gewonnen op het dorpsplein?", schreef Bezos, die zelf overigens eigenaar is van de Amerikaanse kwaliteitskrant The Washington Post.

"Mijn eigen antwoord op deze vraag is: waarschijnlijk niet. De meest waarschijnlijke uitkomst in dit verband is complexiteit in China voor Tesla, in plaats van censuur bij Twitter", vervolgde Bezos. "Maar we zullen zien. Musk is erg goed in het managen van dit soort complexiteit."

Twitter is sinds juni 2009 verboden op het Chinese vasteland als onderdeel van de 'Great Firewall' van het land, die ook andere grote socialmediaplatforms als Facebook blokkeert.

Musk en Bezos zijn rivalen

Het is niet de eerste keer dat Bezos zich uitspreekt over Twitter. Eerder deze maand tweette hij dat het wellicht zinnig is om ten minste een deel van het hoofdkantoor van Twitter om te bouwen tot daklozenopvang. In reactie daarop tweette Musk dat dit een "geweldig idee" is. De tweet van Bezos over Twitter is inmiddels verwijderd.

Afgelopen december haalde Musk nog op ludieke wijze uit naar Bezos toen hij een zilveren medaille-emoji naar de Amazon-oprichter tweette.

Musk had eerder tegen zakenblad Forbes gezegd dat hij Bezos een zilveren medaille zou sturen, als hij hem zou inhalen als rijkste persoon ter wereld op de mondiale miljardairslijst.

Musk is momenteel de rijkste persoon op aarde met een vermogen van 219 miljard dollar, volgens Forbes. Bezos komt op de tweede plaats met een geschat vermogen van 171 miljard dollar.

LEES OOK: Dit is wat Elon Musk mogelijk wil veranderen aan Twitter, nu hij de baas is