Techmiljardair Jeff Bezos hoopt dat in de verre toekomst grote aantallen mensen het zonnestelsel zullen bevolken, legt hij uit in een podcast. Maar de enige manier om dat te realiseren is met enorme ruimtestations.

Bezos is oprichter van techreus Amazon en ruimtevaartbedrijf Blue Origin. In een podcast van computerwetenschapper Lex Fridman gaat hij dieper in op zijn visie op het organiseren van leven buiten de aarde.

Ons zonnestelsel bevat volgens Bezos genoeg hulpbronnen voor een beschaving buiten de aarde, maar hij acht het niet waarschijnlijk dat mensen andere planeten gaan bewonen. De enige manier om dit bereiken is met enorme ruimtestations, meent Bezos. “De planetaire oppervlakken zijn gewoon veel te klein, tenzij je er gigantische ruimtestations van maakt.”

Hierbij maken mensen gebruik van hulpbronnen van planeten of de maan om de ruimtekolonies te ondersteunen die lijken op cilindrische ruimtestation die de wijlen natuurkundige Gerard Kitchen O’Neill voor ogen had.

'Mensen willen dichtbij de aarde wonen'

"Er zijn veel voordelen ten opzichte van planeten", zegt Bezos in de podcast over de ruimtekolonies à la O'Neill. "Je kan ze draaien om de normale zwaartekracht van de aarde te verkrijgen en je kunt ze plaatsen waar je wilt", geeft Bezos aan. Hij denkt ook dat de meeste mensen toch wel dichtbij de aarde zouden willen wonen.

Bezos' idee voor ruimtekolonies verschilt wezenlijk van de visie zijn belangrijkste concurrent: techmiljardair Elon Musk. Bezos noemt Musk niet expliciet in het gesprek met Fridman, maar de twee miljardairs botsten in het verleden over hoe de toekomst van ruimtekolonisatie eruit moet zien.

Musk repte herhaaldelijk over zijn ambitie om Mars te koloniseren, waarbij hij stelde in 2050 te willen beginnen met het bouwen van menselijke nederzettingen.

SpaceX heeft ook plannen om de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA te helpen om voor het eerst sinds 1972 mensen naar de maan te sturen. Dat neemt niet weg dat de kolonisatiedoelen vooral zijn gefocust op Mars.

Bezos richt zijn aandacht daarentegen op de maan en onthulde in 2019 de gigantische Blue Moon maanlander, die mensen moet helpen er te komen. Eerder sprak hij al over O'Neill-achtige ruimtecilinders waarin het hele jaar door een goed klimaat heerst.

Elon Musk wil dat Bezos uit bubbelbad stapt om 'space race' aan te gaan

In de strijd om ruimtekolonisatie verlangt Musk kennelijk naar een echte 'space race'. Hij zou willen dat Bezos "uit zijn bubbelbad stapt" om zich meer te concentreren op Blue Origin, volgens Walter Isaacson, de biograaf van Musk.

Woordvoerders van Blue Origin en SpaceX waren niet bereikbaar voor commentaar op verzoek van Business Insider.

Experts zeiden eerder tegen Business Insider dat de grootse plannen van de miljardairs ethische dilemma's meebrengen. Ook zijn er nog altijd grote vragen rondom de zwaartekracht en de impact van de ruimte op het menselijke immuunsysteem.

Lees ook: We hebben zoveel raketten de ruimte ingeschoten dat de atmosfeer van de aarde serieus vervuild raakt, blijkt uit een nieuwe studie