• Een variëteit aan vervuilende metalen dwaalt rond in de stratosfeer van de aarde, zo blijkt uit een nieuwe studie.
  • De metalen zijn afkomstig van gelanceerde raketten en satellieten.
  • Het is nog onduidelijk op welke manier deze metalen de beschermende ozonlaag in de stratosfeer beïnvloeden.
  • Lees ook: 8 angstaanjagende manieren waarop de wereld écht kan vergaan

De atmosfeer van de aarde is aan het veranderen – mogelijk op een niet al te beste wijze.

Een groep onderzoekers ontdekte de aanwezigheid van vervuilende metalen in de stratosfeer van de aarde – de tweede laag van onze atmosfeer – en traceerde ze terug naar gelanceerde raketten en satellieten.

“Er zijn zoveel raketten die opstijgen en weer terugkomen en zoveel satellieten die door de atmosfeer terugvallen dat het zichtbaar begint te worden in de stratosfeer in de vorm van aerosoldeeltjes”, zegt betrokken onderzoeker Dan Cziczo op de site van de Amerikaanse Purdue University.

Waarom raketten en satellieten het leven op aarde in gevaar zouden kunnen brengen

Veranderingen in de stratosfeer zijn zorgwekkend, omdat dit het thuis is van de ozonlaag van onze planeet. Die beschermt het leven op aarde tegen dodelijke zonnestraling. De mensheid beschadigde de ozonlaag al eerder.

Tot dusver is het nog onduidelijk hoe deze metalen de scheikundige verhoudingen in de stratosfeer zouden kunnen veranderen. Dat ze echter íets veranderen, is volgens de onderzoekers zeker.

Het onderzoeksteam vond bewijs van de aanwezigheid van aluminium, lithium, koper en lood in de stratosfeer. Waarschijnlijk is dit afkomstig van de raketten en satellieten die opnieuw de atmosfeer van de aarde binnenkomen, schrijven de onderzoekers in hun studie die maandag verscheen in het Amerikaanse, academische tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences

Als een object de atmosfeer van de aarde betreedt, verandert het meestal in een vlammenzee. De hitte kan stukjes metaal van raketten en satellieten afweken, die daardoor in de atmosfeer belanden.

"Wat dit onderzoek laat zien, is dat de impact van menselijke bezetting en menselijke ruimtevaart op de planeet significant kan zijn - wellicht significanter dan we ons tot dusver konden indenken", zegt Cziczo.

Naar verwachting zullen er de komende zeven jaar 58.000 extra satellieten in een baan rond de aarde komen. Dit betekent dat maar liefst de helft van de stratosfeer in de komende decennia deels gevuld kan worden met metalen van raketten en satellieten die terugkeren naar de aarde.

LEES OOK: Zomer vol hitterecords: 5 kantelpunten voor klimaatrampen die door opwarming aarde mogelijk al ingezet zijn