Startup VanMoof, maker van stoere stadsfietsen, heeft ambitieuze internationale uitbreidingsplannen. Het Amsterdamse bedrijf wil nog eens 2,5 miljoen euro ophalen via crowdfunding, naast de 4 miljoen die ze recent bij een durfinvesteerder hebben losgekregen.

Deze week begint de crowdfundingsactie. Via Oneplanetcrowd. Vanaf 250 euro kan je instappen voor een zogenoemde converteerbare obligatielening. Daar biedt VanMoof een forse rente van 6 procent per jaar.

Zodra zich een nieuwe professionele investeerder meldt bij Van Moof, kunnen particulieren hun lening omzetten in aandelen, tegen dezelfde waardering als de nieuwe investering.

VanMoof wil minimaal 1 miljoen euro ophalen via crowdfunding en heeft al meer dan 4,5 ton binnen, blijkt uit de cijfers op Oneplanetcrowd. Het maximum is gesteld op 2,5 miljoen euro.

De interesse van beleggers is begrijpelijk omdat sparen bijvoorbeeld minder dan 1 procent rente oplevert en ook andere vastrentende beleggingen een laag rendement bieden. Echter, een rente van 6 procent op een converteerbare obligatielening impliceert ook een fors risico, gelet op het verschil met bijvoorbeeld veilig geachte staatsleningen.

De aanleiding voor de financieringsactie is dat VanMoof hard groeit, zo zegt mede-oprichter Taco Carlier tegen Sprout. "Door de groeiende vraag moet je een steeds grotere voorraad hebben. Daar kan je bedrijf instabiel door worden. We hadden onze groei af  kunnen remmen, zodat we winst konden maken en een eigen vermogen konden opbouwen. Maar we wilden niet vier jaar wachten, de kansen in deze markt zijn daar te groot voor. Daarom proberen we op deze manier ons eigen vermogen te versterken," aldus Carlier.

VanMoof wil internationaal expanderen

De stadsfietsen van VanMoof worden ook over de grens steeds populairder.

Het bedrijf heeft al een investering van 4 miljoen euro van durfinvesteerder Slingshot binnen om verder uit te breiden. Met de nieuwe miljoenen zegt de fietsenmaker te kunnen voldoen "aan de stijgende internationale vraag naar de Nederlandse fiets."

VanMoof is acht jaar geleden opgericht door twee broers en heeft nog altijd Amsterdam als thuisbasis, maar de internationale vraag stijgt.

Behalve online verkoop en een winkel in Amsterdam heeft de fietsenmaker inmiddels eigen winkels in Tokio, Berlijn, Taipei en New York. Het hippe fietsontwerp heeft al meerdere designprijzen gewonnen.

Oprichter Taco Carlier denkt met investeerder Slingshot een goede partner gevonden te hebben om de wereld verder te veroveren. Hij zei daarover eerder:

"Het gaat ons niet alleen om een financiële bijdrage. Slingshot is zeer actief betrokken bij de ondernemingen waarin ze investeren. Wij geloven dat hun ervaring, hands-on mentaliteit en interactie met hun achterban van succesvolle ondernemers, ons de benodigde ondersteuning kan bieden bij het verwezenlijken van onze ambitie."

Slingshot krijgt in ruil voor de investering een 'substantieel minderheidsbelang' in VanMoof, meldt een woordvoerder aan RTL Z. Dat belang is "groter dan 10 procent en kleiner dan 50 procent".

Slimme snufjes en Bike Doctors

VanMoof staat bekend om een fiets zonder onnodige onderdelen met een zeer herkenbaar design dat ook slimme technologie inzet. Zo zijn de hippe fietsen en e-bikes voorzien van een speciaal slot dat alleen opengaat bij aanraking door de eigenaar van de fiets.

Ook heeft VanMoof een traceersysteem ingebouwd, waarmee de fietsen als ze gestolen mochten worden simpel opgespoord kunnen worden door 'Bikehunters'. De fietsenmaker garandeert dat je binnen twee weken je fiets terug hebt of anders een nieuwe krijgt.

Om het hippe imago te versterken heet een fietsenmaker bij VanMoof 'Bike Doctor'

LEES OOK: 7 dingen die écht zelfverzekerde mensen anders doen