Geloven in iets en succesvol zijn gaan niet per se hand in hand. Je kunt altijd overweldigd worden door krachten die je niet in de hand hebt. Maar omgekeerd geldt ook: als je niet om te beginnen vol zelfvertrouwen bent, is de kans dat je slaagt een stuk kleiner.

“Whether you think you can, or you think you can’t — you’re right.” — Henry Ford

Ofwel: geloof heeft invloed op resultaten. Uit onderzoek van de University of Melbourne blijkt dat in zelfverzekerde mensen hogere salarissen verdienen en sneller promotie maken, aldus de site Entrepreneur.

Zelfverzekerde mensen onderscheiden zich bovendien door bepaalde gewoonten gewoonten. Entrepreneur noemt diverse voorbeelden. Hieronder pikken we er 6 uit.

1. Overtuigend praten

Hakkelen of jezelf verontschuldigen, doen zelfverzekerde mensen niet snel. Breng je ideeën met overtuiging, als je wilt dat andere luisteren.

2. Kleine overwinninkjes

Niet meteen voor het grote succes gaan, maar stapsgewijs vooruitgang boeken. Een serie van kleine overwinningen kan helpen om je zelfvertrouwen te laten groeien.

3. Sporten

Wie sport, voelt zich beter. Zo simpel is het. Onderzoek aan de Eastern Ontario Research Institute liet zien dat tien weken lang twee keer per week sporten zowel het fysieke als geestelijke welzijn bevordert, inclusief zaken als uitstraling en zelfvertrouwen.

4. Jezelf zijn

Hengelen naar complimentjes werkt vaak averechts.  Zelfverzekerde mensen zijn voor hun gevoel van eigenwaarde niet afhankelijk van wat anderen vinden. Ze vragen niet om waardering, maar als ze die krijgen weten ze de aandacht ook te richten op anderen die hebben meegeholpen aan hun succes

5. Luisteren

Wie niet het gevoel heeft dat hij of zij steeds in het middelpunt van de belangstelling moet staan, om gewaardeerd te worden, luistert ook makkelijker naar anderen.

6. Risico durven nemen

Als je telkens bang bent voor wat er fout kan gaan, is het lastiger een sprong in het diepe te wagen. Zelfverzekerde mensen bekommeren zich minder om de afloop, en proberen gewoon.

7. Fout is niet erg

Risico's durven nemen zonder je vooraf grote zorgen te maken, betekent ook fouten accepteren. Als het fout gaat zien zelfverzekerde mensen dat als een leermoment en niet als een persoonlijk nederlaag.

LEES OOK: Wie 8 uur op kantoor zit, werkt maar 3 uur echt effectief