Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
1:54

Jamaica gaat als een van de eerste landen ter wereld van start met een eigen digitale munt, die door de overheid wordt uitgegeven.

De centrale bank van het land, de Bank of Jamaica, werkt samen met technologiebedrijf eCurrency Mint. Een van de commerciële banken van het land deed afgelopen jaar mee met een test om de verschillende diensten uit te proberen.

Jamaica heeft afgelopen jaar onder meer tests gedaan met het uitgeven van een door de centrale bank gecontroleerde digitale munt, koppelingen met aanbieders van digitale portemonnees en het distribueren van de digitale valuta aan particulieren.

In de testfase was de commerciële bank National Commercial Bank (NCB) de eerste aanbieder van een digitale portemonnee die de digitale munt kreeg uitgekeerd.

Voor de volledige uitrol zal de NCB nieuwe klanten verwelkomen, twee extra aanbieders van digitale portemonnees toestaan om de digitale munt bij de centrale bank te bestellen, en transacties tussen klanten van aanbieders van 'wallets' testen.

Een digitale munt is een soort schuldpost voor de centrale bank, vergelijkbaar met klassiek geld dat in omloop is gebracht. Het in digitale vorm uitgegeven geld kan door het grote publiek kan worden gebruikt. Het geniet van de volledige steun van de centrale bank, maar kan worden beheerd door aangewezen particuliere financiële instellingen.

Op dit moment onderzoeken 87 landen de mogelijkheden van een eigen digitale munt die door de centrale bank kan worden uitgegeven. Er zijn 14 landen, waaronder grote economieën als China en Zuid-Korea, die zich in een proeffase bevinden, volgens een overzicht van de Atlantic Council.

Lees meer over digitale munten: