De Chinese miljardair Jack Ma is mogelijk vermist, schrijft Yahoo Finance.

De oprichter van e-commerce gigant Alibaba en financiële dienstverlener Ant Group is al meer dan twee maanden niet meer in het openbaar gezien.

De Chinese overheid treedt de laatste maanden hard op tegen het zakenimperium van Ma.

De Chinese miljardair Jack Ma, de oprichter van Alibaba en financiële dienstverlener Ant Group, is mogelijk vermist. De 56-jarige zakenman is volgens Yahoo Finance al meer dan twee maanden niet meer in het openbaar gezien.

Ma stond de laatste tijd in de schijnwerpers, omdat China strenge maatregelen heeft genomen tegen zijn zakenimperium.

Eind december kondigde de Chinese overheid een onderzoek aan wegens marktdominantie tegen Alibaba, het grootste e-commerce bedrijf ter wereld.

En in november heeft China een serie nieuwe maatregelen afgekondigd die de beursgang van Ant Group blokkeren, het fintechbedrijf van Ma.

De nieuwe regels volgden nadat Ma afgelopen oktober kritiek uitte op het Chinese systeem van financieel toezicht tijdens een conferentie in Shanghai. Tijdens die conferentie zette hij de financiële regelgeving van China weg als "een club oude mensen" en zei hij: "We kunnen de methoden van gisteren niet gebruiken om de toekomst te reguleren."

Ma zou afgelopen november optreden in de Afrikaanse talentenjacht 'Africa's Business Heroes', maar werd op het laatste moment vervangen door een ander jurylid, meldde The Financial Times.

Het programma reageerde niet direct op een verzoek om commentaar van Business Insider, maar een woordvoerder van Alibaba zei dat Ma niet langer deel uit kon maken van het jurypanel "vanwege agendaproblemen".

"We hebben daar verder niks aan toe te voegen", zei de woordvoerder in antwoord op verdere vragen over de verblijfplaats en bezigheden van Ma.

jack ma ant group alibaba china
Ma trad in 2019 af als voorzitter van Alibaba. Source: Wang HE/Getty Images

Tot voor kort was Ma de rijkste man van China met een vermogen van omgerekend zo'n 50 miljard euro. Maar dat vermogen is de afgelopen twee maanden door de strengere regels voor de fintechsector met zo'n 10 miljard euro geslonken. 

Momenteel is Ma met een geschat vermogen van iets meer dan 40 miljard euro de op drie na rijkste persoon van China, volgens de Bloomberg Billionaires Index.

Nu er verhalen verschijnen over de mogelijke verdwijning van Ma, wordt ook een voorspelling uit augustus 2019 van een andere Chinese miljardair weer aangehaald. In een video-interview zei de uit China gevluchte Guo Wengui dat Ma in 2020 waarschijnlijk ofwel in de gevangenis zou belanden ofwel dood zou zijn, omdat China de lucratieve Ant Group van Ma "terug wil nemen".

Afgelopen week heeft de Chinese overheid Ant Group, waar betalingsplatform Alipay onderdeel van uitmaakt, opgedragen een aantal activiteiten terug te schroeven, omdat het bedrijfsbeleid "niet in orde is".

Een woordvoerder van Ant Group heeft nog niet gereageerd op een verzoek om commentaar van Business Insider.

Lees meer over Jack Ma en zijn zakelijke activiteiten: