Nederland heeft er misschien wel een succesvol exportproduct bij.

BinBang heeft in anderhalf jaar tijd twintigduizend prullenbakken verkocht.

Deze week werd bekend dat ze na een succesvolle pilot in een ver gevorderd stadium zijn met de contractonderhandelingen met een grote vakantiepark-exploitant. De aankomende tijd worden de prullenbakken in bijna veertienduizend vakantiehuisjes geplaatst verspreid over heel Europa.

De BinBang is een handige prullenbak die het makkelijker maakt om afval te scheiden. De bakken zijn gemaakt van gerecycled plastic en stapelbaar. Een losse BinBang kost 64,95 euro. Koop je een toren van vier, dan ben je 199,95 euro kwijt.

Business Insider sprak met oprichter Anja Cheriakova over haar missie: 100 procent afvalscheiding en stoppen met het verbranden van waardevol afval.

Hoe ben je op het idee gekomen om prullenbakken te produceren?

"Ik schreef onderwijsmethodes voor scholen over duurzaamheid. Gaandeweg kwam ik erachter dat mensen vaak niet weten hoe belangrijk het is om je afval op een goede manier te scheiden. Als er in een plastic zak organisch afval zit, wordt alles afgekeurd en gaat het allemaal dezelfde oven in. Veel organisch afval is nog van grote waarde, bijvoorbeeld voor het verbouwen van champignons."

"Ik heb met mijn team een prullenbak ontwikkeld waarbij je op een makkelijke en efficiënte manier je afval kan scheiden. Een mooi ontworpen, stapelbare prullenbak, die je ook bij weinig ruimte in huis kwijt kan."

"Via onze app kan je kijken welke impact je maakt met de grondstoffen die jij uit de verbrandingsoven houdt.''

binbang anja cheriakova afval scheiden

De prullenbak is van gerecycled plastic, waar en hoe wordt hij gemaakt?

"Hij wordt gemaakt van gerecycled plastic afkomstig uit Nederland en België. Onze partner VDL uit Emmen levert de losse onderdelen van de prullenbak aan onze sociale werkplaats in Emmen, daar wordt de prullenbak in één minuut met acht schroeven in elkaar gezet en in de doos gedaan."

"Wij geloven dat producten produceren op de plek waar ze gebruikt worden de toekomst is. Daarbij vinden wij het ook belangrijk dat we werkgelegenheid creëren voor mensen in Nederland. Voorlopig kunnen we met de sociale werkplaats in Emmen voldoen aan de vraag. Mocht dit niet meer kunnen, dan zullen we werkplaatsen gaan openen in andere regio’s in Nederland. De maximale capaciteit van de werkplaats is nu driehonderd prullenbakken per dag."

Hoe zijn jullie begonnen en wat is de huidige stand van zaken?

"Met crowdfunding hebben we in 2015 veertigduizend euro opgehaald. Inmiddels staan er twintigduizend prullenbakken door heel Nederland en hebben we afgelopen jaar een omzet van ruim één miljoen euro gedraaid, we zitten net over het breakeven-punt heen. Er staan zeven mensen op de loonlijst en er werken zes vaste freelancers voor ons. We zijn nog op zoek naar ervaren mensen op het gebied van operations en sales."

"Verder hebben we een samenwerking met acht gemeenten, daar is nu ook de samenwerking met Landal Greenparks bijgekomen. Binnenkort kondigen we een nieuwe grote samenwerking aan."

Jullie zijn een nieuwe crowdfunding-campagne begonnen, waarom?

"Voor de ontwikkeling van onze nieuwe BinBang Compressor. Met deze nieuwe gadget kan je plastic afval handmatig pletten waardoor er veel meer ruimte ontstaat in je prullenbak. Voor deze extra gadget hebben we een mal nodig waarmee we de compressors kunnen spuitgieten met gerecycled plastic. Zo’n mal kost vijftigduizend euro."

Bekijk hieronder hoe de BingBang Compressor moet functioneren: