Ivanka Trump en haar man Jared Kushner hebben een flinke kunstcollectie opgebouwd. Als Instagram er niet zou zijn, hadden we er waarschijnlijk nooit vanaf geweten.

Volgens de site Artnet krijgt het koppel nogal wat kritiek, omdat ze de collectie niet hebben vermeld in hun financiële documenten. Toch zijn sommige stukken omgerekend meer dan een half miljoen euro waard.

Het Amerikaanse Office of Government Ethics stelt dat overheidsmedewerkers melding moeten doen van kunstobjecten waar ze in geïnvesteerd hebben met een waarde boven de duizend dollar. Schoonzoon Kushner is adviseur van Donald Trump en als zodanig onderworpen aan regels voor overheidsmedewerkers.

Experts stellen dat collectie waarschijnlijk miljoenen waard is. De advocaat van Kushner vertelde aan Artnet dat het enkel gaat om kunst voor ‘decoratie’ en niet als investering.

Ivanka heeft veel afbeeldingen op Instagram geplaatst waarop haar familie te zien is, met op de achtergrond de dure kunstcollectie.

Bekijk hier een aantal van de foto's.


Ivanka Trump neemt vaak foto's van zichzelf en haar familie voor de kunstwerken aan de muren van hun 3,5 miljoen euro kostende appartement aan Park Avenue in New York.

Sommige van deze werken zijn meer dan een half miljoen euro waard, maar het koppel gaf ze niet aan in de financiële documenten toen Kushner adviseur werd van Trump.

Bron: Artnet 


Naast Ivanka en haar twee kinderen Arabella en Joseph is ook duidelijk een schilderij van Nate Lowman uit zijn 'Bullet Holes'-collectie te zien. Twee soortgelijke werken werden bij Sotheby's verkocht voor 158.000 euro in 2016 en 595.000 euro in 2013. Aan de rechterkant hangt een Dan Colen kauwgomschilderij.

Volgens Bloomberg werd een soortgelijk kunstwerk van Colen in 2012 voor 517.000 euro verkocht bij Phillips New York.

Bron: Bloomberg, Sotheby's 2013 and 2016


Deze schilderijen zijn al maandenlang te zien op de foto's van Ivanka.


In een foto voor Harper's Bazaar poseert Ivanka aan haar eettafel voor een werk van Alex Israel, een kunstenaar uit Los Angeles.


Volgens Bloomberg werden twee soortgelijke werken van Israel verkocht voor 464.000 euro en 305.000 euro tijdens een moderne kunst-verkoop bij Phillips New York in 2014.

Bron: Phillips New York and Bloomberg


Op de achtergrond van deze foto van Ivanka voor de Tony Awards is een schilderij van Alex Da Corte te zien. De kunstenaar reageerde op haar Instagram-foto: "Haal alsjeblieft mijn werk van je muur. Ik geneer me dat jij ermee gezien wordt."

Bron: Artnet


Trump en Kushner worden omschreven als 'gretige kunstverzamelaars'.

Bron: Vogue


Veel van hun schilderijen zijn van jonge, opkomende kunstenaars. Dit werk werd gemaakt door de Duitse kunstenaar David Ostrowski en is onderdeel van zijn 'Relax/Outline Paintings'-serie. Deze werd voor het eerst tentoongesteld in Keulen in 2013.


Hier zie je op de achtergrond een werk van Will Boone, een Amerikaanse kunstenaar die in Los Angeles woont.


Als overheidsmedewerker moet Kushner al zijn werken die hij als belegging heeft gekocht melden, maar een advocaat laat in een verklaring namens het Witte Huis weten dat de collectie puur decoratief bedoeld is. "Meneer Kushner en mevrouw Trump bewaren hun kunst om decoratieve redenen en hebben slechts één werk verkocht."

Desondanks heeft het koppel ingestemd met het rapporteren van de collectie.

LEES OOK: Van rijkeluiskind naar presidentsdochter: het waanzinnige leven van Ivanka Trump