Italië ziet de staatsfinanciën dit jaar fors verslechteren, omdat de overheid diep in de buidel moet tasten om de coronacrisis het hoofd te bieden.

Vanaf volgend jaar kan Italië aanspraak maken op miljarden uit het Europese herstelfonds waarover de regeringsleiders eerder deze week een akkoord bereikten.

Aan de Europese steungelden worden wel voorwaarden gekoppeld voor economische hervorming.

De Italiaanse regering wil zich dit jaar nog verder in de schulden steken om de economie te stimuleren en tekorten te dekken.

De regering van premier Giuseppe Conte heeft dit bekendgemaakt en legt het plan 29 juli voor aan het parlement. Als gevolg van de coronacrisis zit de regering van sociaaldemocraten en populisten van de Vijfsterrenbeweging in geldnood.

Conte wil 25 miljard euro extra lenen. In april werd al voor 55 miljard extra geleend.

Het begrotingstekort loopt volgens de jongste plannen op naar 11,9 procent van het bruto binnenlands product (bpp). De staatsschuld krijgt dit jaar dan een omvang van bijna 158 procent van het nationaal inkomen.

Italië ging al voor de coronacrisis gebukt onder een schuldenlast. Maar het begrotingstekort van de regering lag op 1,6 procent van het nationaal inkomen, het kleinste tekort sinds jaren.

Als gevolg van de uitbraak van het virus en de lockdowns werd de economie verlamd. Het land van 60 miljoen inwoners heeft bijna een kwart miljoen besmettingen vastgesteld. Circa 35.000 patiënten zijn overleden en er zijn naar schatting nog bijna vijftig coronapatiënten in kritieke toestand.

Europees herstelfonds moet Italië redden

Begin deze week heeft de Europese Unie besloten tot een gezamenlijk fonds voor steun aan herstel van de economie. Italië kan rekenen op ongeveer 200 miljard uit het fonds van 750 miljard, maar dat geld is dit jaar nog niet beschikbaar.

Over het herstelfonds is hard onderhandeld. Voordeel voor Italië is de Europese Commissie een mandaat krijgt om namens alle EU-landen geld te lenen op de kapitaalmarkt voor het Europese coronafonds. Hierdoor kunnen landen als Italië meeliften op de de kredietwaardigheid van financieel sterkere landen als Duitsland en Nederland.

Het geld uit het coronafonds zorgt zodoende niet voor een hogere staatsschuld van Italië. Wel moet het land plannen voor hervorming van de economie doorvoeren die in eerste instantie goedgekeurd moeten worden door de Europese Commissie.

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft bovendien bedongen dat als één van de lidstaten van de EU vindt dat een ander land tekortschiet met de hervormingsplannen, daarover gesproken kan worden in de Europese Raad van regeringsleiders. Met deze 'noodrem' kan uitkering van Europese steungelden in ieder geval tijdelijk vertraagd worden als daar onenigheid over is.

LEES OOK: 4 punten die Rutte heeft gescoord bij de Europese coronadeal… en 4 punten die duiden op een ‘transferunie’ waar Wilders en Baudet op kunnen inhakken