De handel in aandelen van Italiaanse banken op de beurs in Milaan is vrijdag aan het begin van de middag tijdelijk stilgelegd na stevige koersverliezen. Na hervatting van de handel werden minnen voor de banken opgetekend tot meer dan 8 procent.

De hoofdindex FTSE MIB in Milaan ging bijna 4 procent omlaag.

De bankensector ging onderuit nadat de nieuwe Italiaanse regering het begrotingstekort voor 2019 had vastgesteld op 2,4 procent, terwijl de financiële markten hadden gehoopt dat de overheid de uitgaven zou terugdringen en het tekort rond de 2 procent zou uitkomen. Daardoor staken de zorgen de kop op dat door de plannen de toch al torenhoge schuld van Italië verder zal stijgen.

Ook de euro kwam onder druk te staan door de Italiaanse onrust. De eenheidsmunt zakte voor het eerst in twee weken tot onder 1,16 dollar.

Het akkoord van de coalitie van de Lega en de Vijfsterrenbeweging wordt gezien als een nederlaag voor president Sergio Mattarella en minister Giovanni Tria van Financiën, een partijloze technocraat. Tria stuurde aan op een begrotingstekort van 1,6 procent volgend jaar.

Met een begrotingstekort van 2,4 procent blijft Italië weliswaar onder de Europese norm van een maximum tekort van 3 procent. Maar economen maken zich vooral zorgen over de gevolgen voor de Italiaanse staatsschuld. Die bedraagt liefst 132 procent van het nationaal inkomen, ver boven de Europese norm van 60 procent.

Italiaanse staatsschuld fors risico

De vrees is dat als Italië het begrotingstekort niet serieus omlaag brengt, er ook niets terecht komt van het terugdringen van de staatsschuld. Zeker om dat de economische groei van het land relatief laag. is. Voor dit jaar voorziet de Europese Commissie een groei van de Italiaanse economie met 1,3 procent en in 2019 daalt dat naar 1,1 procent.

Op financiële markten was de reactie op het besluit van de Italiaanse regering negatief. De rente op 10-jarige Italiaanse staatsleningen schoot omhoog en lag vrijdagochtend boven de 3 procent. 

De rente op Duitse 10-jarige staatsleningen daalde licht naar 0,48 procent; hetzelfde gebeurde met de marktrente voor de Nederlandse 10-jarige staatslening, die zakte naar 0,59 procent.

De regering moet de begrotingsplannen nog voorleggen aan de Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de Europese Unie.

Vicepremier Luigi Di Maio sprak over een ,,begroting voor het volk''. Die voorziet onder meer in een basisinkomen voor de armen, belastingverlagingen en het terugdraaien van pensioenhervormingen. De leider van de Vijfsterrenbeweging schat dat de invoering van het basisinkomen circa 10 miljard euro gaat kosten.

LEES OOK Hypotheekrente hoger in 2019…maar op korte termijn kan Italiaanse eurocrisis juist zorgen voor lagere hypotheekrentes