Kun je landplanten kweken op de bodem van de zee? Een vreemde vraag, zelfs voor duikfanaat Sergio Gamberini. Toch besloot hij het drie jaar geleden te proberen, schrijft The Washington Post.

Als directeur van de Ocean Reef Group, een bedrijf in duikapparatuur, was hij dan ook  in de gelegenheid om het vreemde experiment daadwerkelijk op te starten.

Zeven meter onder de zeespiegel verankerde Gamberini met lucht gevulde ballonnen op de zeebodem. De ballonnen werken als een biosfeer.

Omdat de zee vlak voor de kust van het Italiaanse Noli niet al te diep is, krijgen de planten die hij daar in bakken heeft gezaaid, voldoende licht. Water krijgen de landplanten doordat het zeewater verdampt en vervolgens in de ballonnen condenseert.

Het werkt, en zelfs heel erg goed. Doordat de ballonnen aan de onderkant open zijn, verdampt er constant water waardoor de luchtvochtigheid heel hoog is. Ook is de lucht in de ballonnen rijk aan CO2, ook iets waar de planten bijzonder goed bij gedijen. En de temperatuur van de omgeving is net als het zeewater heel constant.

Geen natuurlijke vijanden

Een ander voordeel van het kweken van landplanten onder de zeespiegel is de afwezigheid van ongedierte. Weliswaar houden kwallen en zeepaardjes zich graag in de buurt van de onderzeese stellages op, insecten zijn in geen velden of wegen te bekennen. Alleen een enkele krab waagt zich in de onderwaterkas, maar tot dusver hebben die zich nog niet aan de basilicum, aardbeien of bonen van Gamberini vergrepen.

De familie Gamberini heeft inmiddels meerdere keren kunnen oogsten in Nemo's Garden. Echt economisch rendabel is het allemaal nog niet. Zowel voor het oogsten als het zaaien moet bijvoorbeeld een duiker naar beneden.

Maar Sergio's zoon Luca, hoofd marketing van het familiebedrijf, hoopt met een crowdfundingcampagne  grote stappen te maken. "Ik zie mogelijkheden voor ontwikkelingslanden waar barre omstandigheden het moeilijk maken om planten te verbouwen", zegt hij tegen de Post.

Bekijk hieronder de videopitch van 'Nemo's Garden',  de experimentele onderwatermoestuin van de Gamberini's: