In een maanden slepende rechtszaak tussen Hollywood-acteur Johnny Depp en zijn ex-vrouw, actrice Amber Heard, velde de jury woensdag een hard oordeel. De aanklacht van Depp dat Heard zijn reputatie heeft geruïneerd werd grotendeels gehonoreerd door de jury.

Heard suggereerde in een artikel van The Washington Post uit 2018 dat ze slachtoffer was geweest van huiselijk geweld en sexueel misbruik tijdens het huwelijk met Depp.

Volgens juridische experts kwam de getuigenis van Heard tijdens het proces minder geloofwaardig over en speelt daarnaast de ‘starpower’ van Depp een rol. De charismatische acteur had zowel de publieke opinie als de jury op zijn hand.

Depp had aanvankelijk 50 miljoen dollar schadevergoeding van Heard geëist. Zij had daarop een tegenclaim van 100 miljoen dollar ingediend. De jury oordeelde dat Heard een bedrag van 15 miljoen dollar schuldig was aan Depp; maar Depp zou ook 2 miljoen dollar aan Heard moeten betalen.

De rechter die de zaak begeleidde heeft het bedrag dat Heard moet betalen teruggebracht tot 10 miljoen dollar. Daarmee zou Heard netto 8 miljoen dollar moeten storten op de bankrekening van haar ex.

Gaat Amber Heard failliet?

De hamvraag is nu: kan Amber Heard 8 miljoen dollar betalen aan Johny Depp? De site Celebrity Net Worth heeft hierover de volgende analyse gemaakt.

Voorafgaand aan de rechtszaak werd het vermogen van Heard geschat op 2,5 miljoen dollar. De initiële kosten van de rechtszaak zouden zijn gedekt via verzekeringen van Heard. Maar het is niet zeker of die dekking ook na de rechterlijke veroordeling blijft gelden. Mocht dat niet het geval zijn, dan duikt het netto vermogen van Heard in het rood en komt Celebrity Net Worth met alle kosten die ze moet maken uit op minus 8 miljoen dollar.

Zonder verzekeringsdekking zou Heard financieel dus in zeer zwaar weer kunnen belanden. De advocaat van Heard gaf donderdag aan dat Heard de miljoenenboete zeker niet kan betalen. Ze zal dan ook in beroep gaan tegen het vonnis.

Heard zei in reactie op de rechterlijke uitspraak teleurgesteld te zijn met het oordeel van de jury. "Ik voel me gebroken omdat de enorme berg aan bewijs niet genoeg was om tegen de macht en invloed van mijn ex-man op te kunnen."

"Ik vind het nog erger als ik denk aan wat dit oordeel betekent voor andere vrouwen", gaf Heard aan. "Het is een tegenslag. We gaan terug naar een tijd waarin een vrouw die zich uitspreekt publiekelijk aan de schandpaal kan worden genageld en wordt vernederd."

Depp zei na het winnen van de rechtszaak dat hij blij is dat hij zijn leven terug heeft: "Ik voel me heel nederig. Het doel was om de waarheid aan het licht te brengen, wat de uitkomst ook zou zijn. De waarheid vertellen was iets wat ik mijn kinderen en iedereen die me is blijven steunen, was verschuldigd. Ik voel me rustig nu ik weet dat ik dat eindelijk heb bereikt."

LEES OOK: Hoe realistisch is Ocean’s Twelve? Een oud-kunstrover en een detective beoordelen