Iran heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Amerikaanse president Donald Trump.

Ook een aantal andere hoge Amerikaanse functionarissen valt onder het arrestatiebevel.

Iran houdt Trump verantwoordelijk voor de dood van generaal Qassem Soleimani, die begin dit jaar door een Amerikaanse drone werd uitgeschakeld.

De Iraanse autoriteiten hebben een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen president Donald Trump en andere Amerikaanse functionarissen. Zij worden volgens het Iraanse persbureau Fars verantwoordelijk gehouden voor de dood van generaal Qassem Soleimani, een van de machtigste mannen in Iran.

De leider van de al-Quds-eenheid van de Iraanse Revolutionaire Garde kwam begin dit jaar om het leven door een aanval met een Amerikaanse drone in Irak.

Trump staat volgens procureur-generaal Ali Alqasi Mehr boven aan de lijst met verdachten. Iran wil de Amerikaanse president vervolgen zodra zijn ambtstermijn erop zit.

De Iraanse autoriteiten doen ook een beroep op Interpol. Via die politieorganisatie wordt gevraagd de verdachten aan te houden.

Interpol liet maandagavond weten niet in te gaan op het verzoek om Trump en andere verdachten op te pakken. De internationale politieorganisatie zegt dat haar regels het verbieden "elke interventie of activiteit met een politiek, militair, religieus of raciaal karakter te ondernemen".

Moord op hoge Iraanse generaal zit Iran dwars

Soleimani werd in de vroege ochtend van vrijdag 3 januari geliquideerd in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

De aanval zette de relatie tussen de VS en Irak onder de druk en leidde tot een Iraanse vergeldingsaanval op Amerikaanse militaire bases.

Te midden van die hoogoplopende spanningen schoten Iraanse militairen onbedoeld een passagiersvliegtuig uit de lucht, waardoor alle 176 inzittenden om het leven kwamen.

Voorgangers van Trump waren tegen het doden van Soleimani vanwege de angst dat Amerikanen en burgers in de regio gevaar zouden gaan lopen door toenemende onrust in het Midden-Oosten.

Aanvankelijk gaf het Amerikaanse ministerie van Defensie aan dat Soleimani actief bezig was met plannen om Amerikaanse militairen en diplomaten in Irak en elders in de regio aan te vallen.

Later bleek dat de Amerikaanse regering niet precies kon aangeven hoe acuut het gevaar was. "Het lijdt geen enkele twijfel dat er een serie aanvallen op komst was die gepland werden door Qassem Soleimani. We weten niet precies wanneer en we weten niet precies waar, maar de dreiging was echt", zei de minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo op 10 januari tegen Fox News.

LEES OOK: Dit zijn de wisselende verklaringen van de regering-Trump over waarom de Iraanse generaal Soleimani dood moest