Iran slaat miljoenen vaten olie op in voorraadtanks in Chinese havens. De olie gaat nog niet door de Chinese douane heen en is dus nog niet officieel geïmporteerd. Zo worden de sancties omzeild waar de VS mee dreigen tegen elk land dat olie importeert uit Iran.

De regering-Trump beëindigde in mei de uitzonderingspositie die China, Japan en enkele andere landen hadden om olie uit Iran te importeren. Daarmee hoopt Trump Teheran op de knieën te dwingen en te stoppen met het nucleaire programma.

Maar Iran blijft enorme schepen met ruwe olie naar China verschepen. Daar wordt de olie zonder door de douane te gaan opgeslagen in speciale voorraadtanks, bericht persbureau Bloomberg. Tussen januari en mei gingen 12 miljoen vaten Iraanse olie naar China, terwijl er maar 10 miljoen vaten echt werden ingevoerd.

En het hamsteren van olie gaat volop door. Uit radargegevens blijkt volgens Bloomberg dat er twaalf olietankers van het Iraanse staatsoliebedrijf op weg zijn naar China of daar ergens voor de kust liggen. Samen hebben die schepen een capaciteit van meer dan 20 miljoen vaten.

De meeste olie die al in de opslagtanks in de Chinese havens zit, is eigendom van Iran. Maar een klein deel is ook bedoeld als betaling aan Chinese bedrijven die hebben geïnvesteerd in Iran.

Zowel Iran als China profiteren van de afspraak. Iran heeft een veilige plek om ruwe olie op te slaan en Chinese raffinaderijen hebben een voorraad waar ze heel snel bij kunnen als de wereldwijde levering stokt of de sancties beëindigd worden.

Nadat Iran afgelopen vrijdag een Britse olietanker in beslag nam in de Straat van Hormuz stegen de olieprijzen direct. De onrust in het Midden-Oosten zorgt voor onzekerheid over de aanvoer van olie, wat ervoor zorgt dat de vraag naar olie toeneemt.

LEES OOK: De kans dat Trump een oorlog start met Iran is klein – maar ook zijn niet-militaire confrontaties hebben blijvende schade tot gevolg