Je bent waarschijnlijk niet de enige die wat verbaasd was over de namen van Apples nieuwe iPhones. De nieuwste theorie is dat Apple zelf niet eens waar de ‘R’ in de ‘iPhone XR’ voor staat.

Apple geeft nooit uitleg over de namen van de telefoons. Alleen bij de iPhone 3GS was duidelijk dat de ‘S’ voor ‘speed’ stond.

Dat was echter in 2009, een eeuwigheid geleden in smartphoneland. Sindsdien staan de S’en in iPhone-benamingen altijd voor verbeteringen onder de motorkap in plaats van een uitgebreide designupdate.

Apple-volger John Gruber gokte ooit dat ‘C’ van de iPhone 5C voor ‘colour’ staat, maar Apple heeft dat nooit bevestigd..

In een nieuwe blogpost poneert Gruber nu de theorie dat Apple zelf niet eens weet waarvoor de ‘R’ in ‘iPhone XR’ staat:

"Hier is mijn geniale gok. De R staat voor geen enkel woord. Ik kan niet eens woorden bedenken die met een R beginnen en van toepassing zouden zijn op de iPhone XR. Ik denk dat Apple vindt dat 'iPhone XR' cool klinkt. Daarnaast komt de R meteen na de S in het alfabet. Dat zou impliceren dat de XR in de hiërarchie net onder de XS staat."

Apple weigerde zoals altijd om commentaar te leveren toen Business Insider vorige week vroeg om uitleg over de namen. Gruber liep tegen hetzelfde probleem aan. Hij kreeg alleen te horen dat "Apple liever niet praat over de betekenis van de letters".

De techblogger vermoedt ook dat Apple niet maalt om de uitspraak - officieel 'tien es' en 'tien er'. De X verwijst immers naar het Romeinse cijfer tien.

Maar in het Nederlands maken veel mensen er 'iks-er' en 'iks-es' van. In het Engels zeggen de meesten 'ex-arr' en 'ex-ess'.

"Het maakt ze niets uit dat miljoenen mensen 'ex-arr' en 'ex-ess' zullen zeggen", aldus Gruber. "En ook niet dat 'ex-ess' klinkt als 'excess' (overdaad, red.) - zelfs niet als naam voor een telefoon die bijna 1.500 dollar kost. De X ziet er gewoon gaaf uit en ze vertrouwen op hun instinct."

LEES OOK: 6 redenen waarom je beter de iPhone 8 kunt kopen dan de nieuwe iPhone XS