• Apple introduceerde dinsdag de nieuwe iPhone-modellen. De iPhone 13 heeft een beter scherm, grotere batterij, snellere processor en betere camera’s dan zijn voorganger.
  • Ook presenteerde de techreus de Apple Watch 7 en een verbeterde versie van de iPad mini.
  • De iPhone 13 komt in vijf kleuren beschikbaar en draait op de nieuwe A15-chip met een batterij die volgens Apple 2,5 uur langer meegaat dan die van de iPhone 12.

Apple heeft de nieuwe modellen van de iPhone voorgesteld. De iPhone 13 heeft een beter scherm, grotere batterij, snellere processor en betere camera’s dan zijn voorganger. Het techbedrijf deed dat tijdens een virtuele presentatie waar ook de nieuwste versie van de Apple Watch, iPad Mini en iPad werden getoond.

De iPhone 13 ziet er grotendeels hetzelfde uit als de 12. Opvallend verschil is dat de zogeheten notch, de uitstulping in het scherm waar sensoren zitten voor onder meer de gezichtsherkenning, kleiner is geworden.

Net als afgelopen jaar komt het toestel in vier versies en drie verschillende maten beschikbaar. De twee duurdere Pro-modellen hebben betere camera’s en een scherm dat vaker kan verversen waardoor bewegende beelden vloeiender zijn.

De iPhone 13 komt in vijf kleuren beschikbaar en draait op de nieuwe A15-chip met een batterij die volgens Apple 2,5 uur langer werkt dan die van de iPhone 12. Het model is verkrijgbaar vanaf 909 euro (128 GB). De iPhone 13 mini is 100 euro goedkoper.

De iPhone 13 Pro met 128 GB aan opslagruimte gaat 1159 euro kosten. De iets uitgebreidere versie, de iPhone Pro Max, krijgt een prijskaartje van 1.259 euro (128 GB). Voor het eerst komen er ook versies met een opslagruimte van 1 TB.

Apple Watch 7

De Apple Watch 7 was een grotere verrassing. Volgens de geruchten zou het nieuwe slimme horloge qua ontwerp op de nieuwste iPhones en iPads gaan lijken, maar dat bleek niet zo te zijn. Wat wel klopte was dat het scherm groter is, zonder dat de buitenkant van het horloge veel groeide.

De goedkoopste versie met 41mm-behuizing en alleen wifi gaat 399 dollar kosten, terwijl de grotere versie 449 dollar moet gaan kosten.

Verder kreeg het basismodel van de iPad een upgrade met een snellere processor en een betere camera aan de voorkant. De startprijs van 389 euro is ongewijzigd, maar daarvoor krijgen kopers nu een 64GB-versie.

De iPad mini, het kleinste model van de tablet van Apple, werd grondiger opnieuw ontworpen en lijkt nu op onder meer de iPad Air en de iPad Pro. Dat model kreeg verder een beter scherm, snellere processor en betere camera's. De iPad mini is verkrijgbaar vanaf 559 euro.

LEES OOK: Een e-mail van Steve Jobs toont plannen voor een ‘iPhone Nano’ die er nooit kwam – wist hij al dat kleine telefoons slecht zouden verkopen?