• Door onrust op de financiële markten deden pensioenfondsen afgelopen maand minder goede zaken met hun beleggingen.
  • De beurspaniek vanwege het coronavirus heeft de gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen omlaag gedrukt.
  • Veel pensioenfondsen hebben onvoldoende middelen om op lange termijn alle uitkeringen te kunnen betalen.
  • De kans op korting van pensioenen neemt toe door de coronacrisis.

De Nederlandse pensioenfondsen hebben in februari een flinke klap gekregen door de wereldwijde angst voor het nieuwe coronavirus. Hun financiële positie is aanzienlijk verslechterd, waardoor de dreiging van kortingen groter is geworden.

Door onrust op de financiële markten deden de fondsen afgelopen maand minder goede zaken met hun beleggingen. De aandelenbeurzen kregen behoorlijke klappen. Vooral vorige week was het raak.

Ongerustheid van beleggers sloeg om in paniek en dat zorgde voor de slechtste week op de aandelenbeurzen sinds 2008. Daarnaast was er bij beleggers sprake van een vlucht naar veilige havens, wat de rente deed dalen. Dat laatste is eveneens ongunstig voor de financiële positie van pensioenfondsen.

De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen zakte met 6 procentpunt terug tot 95 procent, meldt advies- en onderzoekbureau Aon. Dit betekent dat de fondsen voor elke euro die ze in de toekomst aan pensioenen moeten uitkeren, gemiddeld slechts 95 eurocent in kas hebben.

Voor de korte termijn is dat niet rampzalig, maar voor de lange termijn betekent dit dat de pensioenen van jongere deelnemers in het geding komen, als er niet wordt ingegrepen.

Pensioenfonden die toezegging doen over uitkering in de problemen

De problemen spelen bij om pensioenfondsen van werkgevers die een toezegging doen over de hoogte van toekomstige uitkeringen.

Zo streven veel fondsen naar een uitkering die bijvoorbeeld 70 procent van het gemiddelde loon bedraagt. Daarbij wordt dan rekening gehouden met de AOW-uitkering van de staat. Het pensioenfonds vult de AOW aan tot 70 procent van het gemiddelde loon.

Het wordt echter steeds moeilijker om voor alle deelnemers aan die belofte te voldoen.

De daling van aandelenbeurzen raakt de waarde van de bezittingen van pensioenfondsen. En de lage rente zorgt ervoor dat pensioenfondsen minder rendement maken op vastrentende beleggingen. Daardoor stijgt de kans dat jongere werknemers later niet dezelfde uitkering krijgen als de huidige gepensioneerden.

LEES OOK: Discussie over nieuw pensioenstelsel: geen knellende rekenrente… maar dan wordt de hoogte van je pensioen ook een gok