Toen de eerste iPhone in Nederland kwam, kreeg je nog bijna anderhalve dollar voor je euro.

De komende 8 jaar spelen de rol van de dollar als veilige haven én demografische ontwikkelingen de Amerikaanse munt in de kaart.

Misschien krijg je nog maar één dollar voor elke euro, tegen de tijd dat de iPhone 20 op de markt komt, aldus valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.

ANALYSE – De introductie van de iPhone 12 deze week vorm een mooie aanleiding om aan de hand van de valutamarkt een reis door de tijd te maken.

De eerste iPhone stamt uit 2007. De wereld zag er toen heel anders uit. De kredietcrisis moest nog echt losbranden. En het hartverscheurende verlies van het Nederlands elftal in de WK-finale van 2010 lag nog in het verschiet.

Indertijd kreeg je ongeveer 1,50 dollar voor een euro, terwijl dat nu minder dan 1,20 dollar per euro is.

Sinds de introductie van de eerste iPhone in 2007 heeft de dollar stevig terrein gewonnen ten opzichte van de euro. Achter die opmars gaan allerlei factoren schuil. Twee daarvan hebben ook in de toekomst veel impact op de koersschommelingen van de Amerikaanse munt.

In de eerste plaats is dat de rol van veilige haven. Zodra de onzekerheid in de financiële wereld toeneemt, kiezen veel partijen voor de voorspelbaarheid van de dollar.

In deze rol komt - gezien de dominante rol van de munt in de wereldhandel - voorlopig geen verandering. Zodra de spanning op de aandelen- en gerelateerde markten toeneemt, is de dollar in trek.

Jongere bevolking speelt VS in de kaart

Een andere oorzaak van de dollarkracht, is de relatief hoge economische groei in de Verenigde Staten. Dat is voor een deel te danken aan een gunstige demografie: het land heeft naar verhouding een grote en relatief jonge beroepsbevolking.

Vergrijzing is een belangrijke reden waarom het maar niet lukt om de economie in Europa wat meer op te stoken.

Twaalf jaar geleden waren in de Europese Unie 194 miljoen mensen aan het werk. Volgens een becijfering van uitzendorganisatie Randstand daalt dat aantal tot net iets meer dan 160 miljoen in 2050.

Met dit soort cijfers hoef je geen helderziende te zijn om te voorspellen dat het Europese groeitempo in de toekomst onder druk blijft staan.

En de Verenigde Staten? Daar komen tussen 2008 en 2050 naar schatting 100 miljoen inwoners bij als gevolg van een hogere vruchtbaarheid en immigratie.

Wat is dollar waard als de iPhone 20 verschijnt?

In het tempo waarin Apple nieuwe smartphones ontwerpt, komt de iPhone 20 rond 2028 op de markt. Wie weet schrijf ik in deze column dat de Amerikaanse munt zelfs al meer waard is dan de euro.

Dat laatste is minder vreemd dan het lijkt. Sterker nog: twintig jaar geleden kreeg je slechts 0,80 dollar voor elke euro.

De wereld van de iPhone 20 is nog ver weg. Toch kan het geen kwaad om eens wat verder vooruit te kijken. Alle onzekerheid rondom Covid-19, de Amerikaanse verkiezingen en Brexit maken het immers erg lastig om op de korte termijn vooruit te blikken.

Het is soms prettig om een stap terug te doen en te bedenken dat er krachten zijn die ervoor zorgen dat de economie op de lange termijn groeit en ons leven weer wat makkelijker wordt. De nieuwe iPhone is daar een mooi bewijs van.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.

LEES OOK: Apple stopt de verkoop van 4 oudere iPhone-modellen in 2020 – deze toestellen verdwijnen