• Apple heeft de iPhone 12 gepresenteerd, de eerste smartphone van het bedrijf die geschikt is voor het nieuwe 5G-netwerk.
  • Er komen vier versies van de iPhone 12: de iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max.
  • Volgens analisten gaat het om de grootste upgrade van de iPhone in jaren, omdat veel iPhones op de wereldmarkt aan vervanging toe zijn.
  • Apple levert geen stekker en oordopjes meer mee in de doos, naar eigen zeggen om milieuredenen.

De langverwachte iPhone 12 van Apple is dinsdag onthuld. De techreus presenteerde zijn eerste smartphone die geschikt is voor het 5G-netwerk op een groot evenement in Californië.

Zoals verwacht kondigde het bedrijf vier versies aan van de iPhone 12: het standaardmodel, een iets kleinere versie van ruim 13,5 centimeter lang,  iPhone 12 mini genaamd, een iPhone 12 Pro van ongeveer 15,5 centimeter, en de iPhone 12 Pro Max van 17 centimeter.

De iPhone 12 heeft platte zijkanten, waardoor het toestel qua ontwerp lijkt op de door velen geliefde iPhone 4.

Bron: Apple
Bron: Apple

Ten opzichte van het vorige model is de telefoon sneller dankzij de nieuwe A14-chipset van Apple. Alle modellen beschikken over een OLED-scherm, met betere kleurenweergave dan LCD-displays, een hoger contrast en dieper zwart. Ook de camera is verbeterd.

De naam 'mini', die al in gebruik was bij de iPad, wordt door Apple voor het eerst toegepast op de iPhone. Op het kleinere formaat na lijkt de iPhone 12 mini sterk op de standaard iPhone 12. De iPhone 12 en iPhone 12 mini komen op de markt in vijf kleuren.

Geen stekker en oordopjes meer in de doos

Ook introduceerde Apple twee nieuwe topmodellen, de iPhone 12 Pro en 12 Pro Max. Die telefoons hebben grotere schermen en een camera met drie lenzen, in plaats van de twee lenzen op de goedkopere modellen.

Ook hebben de topmodellen betere beeldstabilisering. Ze verschijnen in vier kleuren.

De iPhone 12 en 12 Pro komen op 23 oktober uit voor 909 en 1159 euro. De 12 mini en 12 Pro Max verschijnen op 13 november voor 809 en 1259 euro. 

Bij de smartphones krijgen Apple-klanten geen adapter of koptelefoons meer. Apple doet dat naar eigen zeggen uit milieu-overwegingen. Eerder verdween de adapter al voor kopers van een iPad.

De iPhone 12 werd uitgesteld door het coronavirus

Normaal gesproken introduceert Apple zijn nieuwe iPhones jaarlijks in september, maar het bedrijf liet in juli weten dat het aanbod van de nieuwe iPhone enkele weken werd uitgesteld in verband met de pandemie van het coronavirus.

Volgens analisten is de presentatie van de iPhone 12 een van de grootste  lanceringen van een nieuwe iPhone in jaren, voornamelijk omdat een groter aantal actieve iPhones op de wereldmarkt aan vervanging toe is.

Het bedrijf presenteerde ook een gloednieuwe speaker, de HomePod mini. Die gaat 99 dollar kosten in de Verenigde Staten en wordt in november op de markt gebracht.

Of en wanneer de HomePod mini uitkomt in Nederland en België, is nog niet bekend. Het apparaat is wel vanaf 6 november te bestellen in Duitsland en Frankrijk voor respectievelijk 96,50 euro en 99 euro.

Lees meer: Apple announced a tiny, round HomePod mini that looks like a Magic-eight Ball and only costs $99

Bron: Apple
Bron: Apple