Apple introduceert deze maand de nieuwste versie van zijn besturingssysteem voor de iPhone en iPad: iOS 11.

De precieze datum voor de lancering wordt bekendgemaakt tijdens de Apple-bijeenkomst van 12 september aanstaande.

Apple noemt iOS 11 “een flinke stap voor de iPhone” en een “gigantische sprong voor de iPad”.

Hieronder 13 vernieuwingen waar elke bezitter van een iPad of iPhone blij mee zal zijn:


1. Live Photos wordt een stuk beter.

Foto: Apple

Je kunt straks foto's omzetten in gifjes die je op en neer kunt laten bewegen. Ook kun je bepalen welk beeld de hoofdfoto wordt van een Live Photo, dat maakt het makkelijker om het perfecte moment vast te leggen dat je wilt delen op sociale media.


2. Je kunt veel meer foto's en video's op je iPhone opslaan.

Foto: Apple

Apple past voor iOS 11 de manier aan waarop formaten worden gecomprimeerd. Daardoor kun je veel meer foto's en video's op je telefoon opslaan. Volgens Apple twee keer zoveel in vergelijking met iOS 10.


3. De App Store krijgt een broodnodige opfrisbeurt.

Foto: Business Insider

Apple past de vormgeving die voor apps zoals Music en News wordt gebruikt, eindelijk ook toe op de App Store.

De App Store ziet er strakker uit, met een prettiger lettertype. Bovendien krijgt iedereen een gepersonaliseerd tabje 'Today', waar bijzondere apps en games staan. Apple heeft ook een aparte tab in de App Store gemaakt voor games, zodat nieuwe en opvallende spelletjes makkelijker vindbaar zijn.


4. De app Messages wordt opgeschoond.

Foto: Apple

Toen Apple de functie 'drawer' toevoegde aan Messages, voelde dat als een verminking. Plotseling kon je gifjes en allerlei visuele dingen toevoegen aan tekst, maar het aantal nieuwe mogelijkheden was nogal overdonderend en niet altijd makkelijk vindbaar.

Apple heeft de bak met visuele opties opnieuw ontworpen voor iOS 11, waardoor het veel makkelijker is om alle plaatjes en emoji's te doorzoeken.


5. Siri klinkt natuurlijker en kan dingen voor je vertalen.

Foto: Screenshot

Apple zegt dat Siri door het gebruik van leertechnieken en kunstmatige intelligentie veel beter wordt. Het is nog onduidelijk of Siri in de praktijk ook bruikbaarder zal zijn, maar Apple heeft de stem in ieder geval wat natuurlijker gemaakt, een beetje zoals Amazon's Alexa klinkt.

Apple probeert ook een vertaalfunctie uit voor Siri. Als je de spraakassistent vraagt een zin in een andere taal uit te spreken, bijvoorbeeld Chinees of Italiaans, dan spreekt Siri namens jou in die taal.


6. Het toetsenbord van de iPhone wordt 'slimmer'.

Foto: Apple

Iets dat Google Now al kan, komt ook naar iOS: als je typt, zal het toetsenbord suggesties doen voor woorden die je recent hebt bekeken op je telefoon, bijvoorbeeld in Messages of Safari. Als een vriend bijvoorbeeld de naam van een restaurant heeft gestuurd, is dat één van de eerste suggesties die je krijgt als je gaat zoeken naar dat restaurant op internet.

Ook kun je het toetsenbord met één hand bedienen. Via de emoji-toets kun je 'typen-met-één-hand' selecteren, waardoor de toetsen dichter bij je duim komen te staan.


7. Apple staat toe dat je het Bedieningspaneel zelf inricht.

Foto: Apple

Het Bedieningspaneel was een handige toevoeging van iOS 7 in 2013. Door van onderaf omhoog te swipen, kreeg je toegang tot een reeks sneltoetsen en basisfuncties. Met de komst van iOS 11 kun je ook zelf bepalen wat de functies en toetsen zijn waar je graag snel bij wilt.


8. Notificaties worden eenvoudiger getoond.

Foto: Apple

Met iOS 11 komen alle notificaties - recente én gemiste berichten - op één plek binnen. De verschillende tabs verdwijnen. Je krijgt alles in één keer te zien als je het notificatiescherm van bovenaf in het scherm opent.


9. Dit nieuwe foefje kan je leven redden.

Foto: Apple

Afleiding tijdens het autorijden kan levensgevaarlijk zijn. Apple heeft een functie toegevoegd die de 'niet storen'-modus activeert als de telefoon zich in de auto bevindt. Dan worden notificaties voor berichten of telefoontjes automatisch verborgen als je aan het rijden bent. Deze functie kan anderen ook laten weten dat je in de auto zit en melden dat je spoedig contact opneemt.


10. Apple Maps is verbeterd, op straat en in gebouwen.

Foto: Apple

Apple voegt honderden kaarten toe voor vliegvelden en winkelcentra. En verder heeft Apple eindelijk een functie toegevoegd die suggesties doet voor de rijstrook die je het beste kunt kiezen op de snelweg. Lees hier meer over de verbeteringen aan Apple Maps.


11. Het installeren van een nieuwe iPhone of iPad is veel eenvoudiger.

Foto: Apple

Een nieuwe iPhone of iPad gekocht? Als je die in de buurt van een ouder iOS-apparaat houdt, kun je alle instellingen en favorieten importeren. Dan ben je veel sneller op weg met je nieuwe telefoon of iPad.


12. De volume-regelaar zit niet meer in de weg.

Foto: source Twitter

Als je het volume aanpast op de iPhone of iPad, verschijnt er in de huidige opzet een icoontje in het midden van het scherm. Dat is nogal irritant en dus heeft Apple dit aangepast voor iOS 11. Zo komt de nieuwe volumeknop eruit te zien:

volume ios 11

Een stuk beter...


13. Wifi-wachtwoorden kun je meteen delen met anderen.

Foto: Chris Maddern

Een wifi-wachtwoord nodig? Daar komt straks geen papiertje meer aan te pas. Met iOS 11 kun je gewoon kijken of er iemand anders in de buurt is die het wifi-wachtwoord gebruikt. Als je je iPhone of iPad dan in de buurt van het apparaat van de ander houdt, wordt het wifi-wachtwoord automatisch overgedragen.