Google Maps is al jaren de beste kaartendienst op mobiele telefoons. Apple Maps kan daar simpelweg niet aan tippen.

De eerste versie van Apple’s kaartendienst in 2012 kon op veel kritiek rekenen. De navigatie was onbetrouwbaar, de zoekfunctie was beperkt en de kaarten bevatten veel fouten.

Sindsdien is Apple Maps wel iets verbeterd, maar de app stond nog steeds in de schaduw van die van Google.

Tot iOS 11. Apple rolt ergens in de komende weken de nieuwste versie van zijn mobiele besturingssysteem uit, met een flink aantal verbeteringen voor Apple Maps. Daarmee kan de kaartenapp op sommige vlakken eindelijk tippen aan het gebruiksgemak van Google Maps. Kijk maar mee:


Rijstrookbegeleiding brengt duidelijker in beeld welke rijstrook je moet hebben bij een afslag op de snelweg.

Foto: Apple

Google biedt een soortgelijke functie aan, net als de meeste navigatiekastjes zoals een TomTom. Maar de interface van Apple oogt een stuk moderner dan die van Google. Ook is het fijn dat de app aan de bovenkant duidelijk het aantal rijstroken toont. (Overigens is nog onduidelijk of rijstrookbegeleiding ook direct in Nederland beschikbaar is als iOS 11 uitkomt.)


De snelheidslimiet op de weg waar je rijdt wordt in de hoek van het scherm weergegeven.

Foto: Apple

Tenzij je in San Francisco of Rio de Janeiro woont, geeft Google Maps de snelheidslimiet niet weer. Apple Maps doet dat wel, maar alleen voor wegen waarvan de maximumsnelheid bekend is. Voor de meeste routes over snelwegen en andere grote wegen is dit vermoedelijk geen probleem.


Bij routes die je vaak aflegt, geeft Apple Maps minder aanwijzingen. Dus geen irritante stem die je er drie keer aan herinnert dat je af moet slaan op weg naar je werk. Ook zie je dan een totaaloverzicht van je trip en krijg je suggesties voor alternatieve routes.

Foto: Apple

Google biedt op dit moment twee vormen aan: turn-by-turn navigatie (met of zonder stem) en een totaaloverzicht van de route. Apple heeft iets gemaakt wat daar tussenin zit, waardoor het voor forenzen een stuk prettiger reizen is.


Apple voegt met iOS 11 honderden indoorkaarten van luchthavens en winkelcentra toe aan de Maps-app.

Foto: Apple

In Nederland is het aanbod voorlopig beperkt. Alleen Schiphol heeft in Apple Maps een gedetailleerde plattegrond, net als de luchthavens van Berlijn, Londen Heathrow en Gatwick. Voor de rest gaat het om vliegvelden en winkelcentra in de VS en Azië.

Dat doet Google Maps voorlopig beter: van grote treinstations, musea, winkelcentra en stadions in Nederland kun je een plattegrond bekijken.


Eerder dit jaar voegde Apple al Nederlandse ov-informatie toe aan de kaartenapp. Nu kun je een reis plannen met trein, metro en bus.

Apple kon blijkbaar niet wachten tot de release van iOS 11 en voegde de ov-informatie in mei toe aan Apple Maps. Google Maps bood een soortgelijke functie al langer aan.


iOS 11 komt dit najaar uit voor de iPhone en iPad. Bekijk hier de 17 belangrijkste vernieuwingen »