Op 1 april bereikte de AEX op 708,43 punten de hoogste slotstand ooit. De wereldwijde fiscale stimuleringsmaatregelen in combinatie met de lage rente en het op gang komen van de vaccinaties, waren de belangrijkste drijfveren achter dit nieuwe record. Is het terecht dat sommige beleggers inmiddels een stukje hoogtevrees ervaren of is het plafond nog lang niet bereikt?

Op 1 april, de internationale dag voor grappen en grollen, werd er op de Amsterdamse beurs een bloedserieus record verbroken. Eind maart dit jaar kwam de AEX al boven de grens van 700 punten uit en nog geen paar dagen later verbrak de Amsterdamse hoofdindex het oude record van 701,56 punten dat uit september 2000 stamde.

Waarom juist nu een record?

De nieuwe recordstand van de index vindt plaats in een tijd van grote economische verdeeldheid. Enerzijds verkeren sectoren zoals de reisbranche in grote onzekerheid, terwijl de chipindustrie hoogtijdagen beleefd.

Na de beurskrach in maart 2020 herstelde de AEX zich in een razendsnel tempo naar het huidige niveau.

Opvallend is dat dit herstel niet zozeer werd gesteund door de van oudsher ‘veilige huisjes’ zoals Royal Dutch Shell, Unilever of Heineken. Het waren vooral de bedrijven die volop profiteerden van het thuiswerken en het explosief gestegen aantal online bestellingen.

Grote winnaars binnen de AEX waren onder meer Adyen met een koersstijging van 157% in een jaar tijd en chipmachineproducent ASML, dat zijn aandelenkoers in een jaartijd ruimschoots zag verdubbelen.

Tegelijkertijd profiteerde de AEX eveneens van een grote toestroom aan nieuwe beleggers. Nog nooit eerder begonnen zoveel Nederlandse huishoudens met beleggen in vooral Nederlandse aandelen. De lage spaarrentes en beperkte consumptiemogelijkheden zijn hiervoor de belangrijkste redenen.

Anticiperen op economisch herstel

Een recentere drijfveer achter de stijging van de AEX is het wereldwijde vaccinatieprogramma, waardoor beleggers nu al anticiperen op een herstel van de Nederlandse en wereldwijde economie later dit jaar.

Het IMF ondersteunt dit sentiment en verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar nog met 3,5 procent zal groeien en voor de wereldeconomie rekent het instituut zelfs op een groei van 6 procent.

Aan deze verwachting zitten echter een flink aantal haken en ogen. Terwijl veel bedrijven enerzijds hun deuren na de lockdown weer mogen openen, zal dit samengaan met het afbouwen van de fiscale overheidssteun. De grote vraag is of dit uiteindelijk alsnog tot een toenemend aantal faillissementen en baanverlies zal leiden.

AEX wordt steeds meer een techindex

Tijdens de jaarlijkse herweging begin dit jaar moesten Galapagos en ABN AMRO plaatsmaken voor BE Semiconductor Industries en verlichtingsbedrijf Signify. Met name het verdwijnen van ABN AMRO kwam voor veel beleggers als een verrassing.

Het past echter binnen de trend dat de AEX langzaamaan verandert in een zogenoemde techindex. Vorig jaar moesten zodoende Vopak en Aalberts Industries ook al plaatsmaken voor ASMI en JustEatTakeaway.com.

Sinds het record van 1 april is de AEX verder opgelopen en staat nu (09.04.2021) op 713,53 punten.

De toekomstige waarde van de index is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel producten op de AEX zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: AEX
AEX BEST Turbo Long FB85V
AEX BEST Turbo Long HA30V
AEX BEST Turbo Short JR59V
AEX BEST Turbo Short JS40V

Ontdek Vontobel’s productaanbod op beursproducten.vontobel.com/NL/NL.