KPN kende een prima start dit jaar, maar wist in financieel opzicht niet te verrassen. Analisten zijn ondertussen positief gestemd over de vooruitzichten van KPN vanwege de lagere investeringen en verdere stabilisering van de omzet die in het verschiet liggen.

Overnamegeruchten anticlimax

Begin mei maakte telecombedrijf KPN bekend dat het eerder dit jaar twee overnamepogingen heeft afgewezen. Het Zweedse investeringsfonds EQT wilde samen met het Amerikaanse Stonepeak voor een nog onbekend bedrag KPN overnemen.

Volgens de Britse krant ´Financial Times´ zou er 3 euro per aandeel zijn geboden, waarmee KPN werd gewaardeerd op 18 miljard euro. Daarnaast deed het Amerikaanse private-equityfonds KKR een bod op KPN.

Hoewel laatstgenoemde na de afwijzing definitief is afgehaakt, zou de combinatie EQT en Stonepeak de strijd nog niet hebben opgegeven. Beide investeerders zouden naar verluid een concreet investeringsplan van 4 miljard euro hebben neergelegd, waarmee de beoogde langetermijnrelatie nog eens extra wordt benadrukt. Voorlopig heeft KPN de hoorn erop gegooid en lijken overnamegesprekken van de baan.

Dat KPN beide ongevraagde overnamepogingen relatief gemakkelijk wist af te slaan, is te danken aan de stichting/waakhond Preferente Aandelen B. Daardoor is een overname zonder de goedkeuring van de directie simpelweg onmogelijk. In 2013 bleek hoe belangrijk de stichting is, toen het Mexicaanse América Móvil een onsuccesvolle overnamepoging deed.

Deutsche Telekom wil vrij spel in Nederlandse markt

Toch zou er op termijn weer een nieuwe overnamejacht op de Nederlandse telecommarkt kunnen ontstaan. Eind mei maakte Deutsche Telekom namelijk bekend te overwegen om het Nederlandse onderdeel van T-Mobile in de verkoop te doen. Hoewel dit plan nog in de kinderschoenen staat, zou het Duitse telecombedrijf een bedrag van 4 tot 5 miljard euro willen hebben voor de Nederlandse dochteronderneming.

De verkoop van T-Mobile Nederland zou Deutsche Telekom de ruimte geven om weer te investeren in andere Nederlandse activiteiten. Ook een overnamepoging op KPN valt niet uit te sluiten, maar voor nu is dit nog puur speculatief. 

Versnelde uitrol glasvezelnetwerk

Door alle overnamegeruchten zou men bijna vergeten dat de focus van KPN in de afgelopen periode vooral lag op het stabiliseren van de resultaten en de verdere uitrol van het Nederlandse glasvezelnetwerk.

In maart maakte KPN bekend dat het gaat samenwerken met APG voor een verdere uitbreiding van het glasvezelnetwerk. De samenwerking behelst een totale investering van 1 miljard euro verdeeld over de komende vijf jaar voor de aanleg van 900.000 glasvezelaansluitingen. Dankzij de versnelde investeringen in het eigen glasvezelnetwerk steeg het aantal nieuwe breedbandabonnementen in het afgelopen kwartaal met 47.000.

Mede door tegenvallende inkomsten uit het zakelijke segment en roaming daalde de eerstekwartaalomzet op jaarbasis met 2,9 procent naar 1,3 miljard euro. Dankzij kostenbesparingen op financiering en lagere afschrijvingen zag KPN de winst op jaarbasis juist toenemen met 18 procent naar 141 miljoen euro. Ook de inkomsten per abonnee namen toe, wat het telecombedrijf dankt aan de verbeterde netwerkkwaliteit.

In het afgelopen kwartaal heeft de koers van KPN weinig reactie laten zien op alle overnamegeruchten en beweegt rond het moment van schrijven op 2,64 euro.

De toekomstige koers van het aandeel is onderhevig aan verscheidene politieke, industriële en sectorspecifieke alsmede economische factoren. Beleggers zouden rekening moeten houden met deze risico’s wanneer zij hun investeringsbeslissingen nemen. Ontwikkelingen kunnen op ieder moment anders zijn dan waar beleggers op rekenen, wat kan resulteren in kapitaalverliezen.

Mis nooit meer een investeringsidee. Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Vontobel!

Vontobel producten op KPN zijn verkrijgbaar bij DEGIRO.

Investeringsidee: KPN

KPN BEST Turbo Short JI38V

KPN BEST Turbo Short OE52V

KPN BEST Turbo Long BH49V

KPN BEST Turbo Long QO47V

Ontdek Vontobel’s productaanbod op: www.beursproducten.vontobel.com/NL/NL.