Investeringen in startups zitten weer in de lift. Nederlandse startups haalden in het eerste kwartaal van dit jaar in totaal ruim 1 miljard euro aan investeringen op. Het gaat om het grootste kwartaalbedrag sinds twee jaar.

Dat blijkt uit het Quarterly Startup Report, een driemaandelijkse analyse van startupgegevens op dataplatform Dealroom.co, uitgevoerd door een trits aan startup-organisaties.

Startups halen dubbele op van jaar geleden in eerste kwartaal 2024

Startups haalden ruimschoots het dubbele aan financiering op vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar, toen zij nog 422 miljoen euro binnenharkten. In het vierde kwartaal van haalden startups 576 miljoen euro op.

In onderstaande grafiek van de bij het onderzoek betrokken bureau Golden Egg Check valt de ontwikkeling per kwartaal goed te zien. De cijfers in de grafiek wijken wel iets af van de bovengenoemde bedragen, omdat hierbij ook niet-gepubliceerde investeringen en schattingen zijn meegenomen.

Wat Nederlandse startups de afgelopen jaren per kwartaal ophaalden aan financiering. Cijfers zijn inclusief niet-gepubliceerde investeringen en schattingen en vallen daarom hoger uit.
Wat Nederlandse startups de afgelopen jaren per kwartaal ophaalden aan financiering. Cijfers zijn inclusief niet-gepubliceerde investeringen en schattingen en vallen daarom hoger uit.
Golden Egg Check

Het regende afgelopen kwartaal investeringen, viel Business Insider Nederland al eerder op. Uit het dinsdag gepubliceerde onderzoek blijkt dat het aantal investeringen in startups in een latere fase inderdaad is toegenomen. Er waren liefst veertien zogeheten Serie B-rondes, van meer dan 15 miljoen euro. In dezelfde periode een jaar geleden waren dat er nog zes.

Startups in Nederland die grootste bedragen aan investeringen ophaalden

Drie bedrijven - online supermarkt Picnic, softwarebedrijf Mews en softwarebedrijf Datasnipper - haalden zelfs een bedrag vanaf 100 miljoen euro of dollar op bij investeerders.

We zetten de tien grootste investeringen in Nederlandse startups uit het eerste kwartaal hieronder voor je op en rij.

Tegenover de stijging aan investeringen aan de bovenkant van de startupwereld staat een daling van het aandeel investeringen in beginnende startups. Dit aandeel daalde met 19 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2023.

'Nieuwe groeifase voor startups aangebroken'

Toch, ook al zou je de drie mega-investeringen van 100 miljoen of meer niet meerekenen, dan nog haalden startups over de gehele linie meer geld op dan in het laatste kwartaal van 2023. "Daarmee lijkt een groeifase aangevangen", schrijven de onderzoekers.

Ze dichten dit toe aan "het uitzicht op meer stabiliteit en verlaging van rente, verwachtingen rond beursgangen en strategische acquisities, en de grote hoeveelheid beschikbare fondsen voor investeringen die het ecosysteem weet te absorberen".

Opvallend daarbij is volgens de onderzoekers dat de investeringen niet slechts in enkele sectoren plaatsvinden, maar "breed over sectoren verdeeld" zijn.

Ook trekken Amerikaanse investeerders weer vaker de portemonnee. Schommelde het aandeel Amerikaanse investeringen in Nederlandse startups in eerdere kwartalen rond de 13 procent, afgelopen kwartaal was dat plotseling 28 procent. Volgens de onderzoekers was datzelfde beeld zichtbaar in recordjaar 2021.

Analist Thomas Mensink van Golden Egg Check zei medio maart wel tegen Business Insider Nederland nog niet zeker te zijn "of deze lijn ook in het tweede kwartaal door zal worden getrokken". "Wel denk ik dat het structureel weer de goede kant opgaat na een uitzonderlijk 2021 en 2022, die werden gekenmerkt door lage rentestanden en een soort pas op de plaats door investeerders daarna."

LEES OOK: Nederlandse investeerder haalt €100 miljoen op voor klimaattechnologie, zoals groene waterstof en nieuwe eiwitten