De spectaculair mislukte beursgang van flexplekkenverhuurder WeWork krijgt een staartje. Na het opstappen van oprichter en CEO Adam Neumann, vanwege stevige kritiek op zijn excentrieke manier van leidinggeven, neemt investeerder Softbank de controle over.

SoftBank pompt nog eens miljarden in WeWork. Daarmee loopt het belang van de Japanse geldschieter op tot 80 procent, zo bleek woensdag.

De nieuwe afspraken houden onder meer in dat SoftBank 5 miljard dollar in WeWork stopt en 3 miljard uitgeeft om bestaande aandeelhouders uit te kopen. Verder wordt een eerder afgesproken financieringsovereenkomst, van 1,5 miljard dollar, versneld. In totaal heeft SoftBank nu meer dan 13 miljard dollar in WeWork gestoken.

Als onderdeel van de deal krijgt de operationeel directeur van SoftBank, Marcelo Claure, een bestuursfunctie. Hij wordt uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur. Voormalig topman Adam Neumann van WeWork wordt een “waarnemer” van het bestuur. In een verklaring wordt benadrukt dat SoftBank niet de controle overneemt. “WeWork wordt geen dochter van SoftBank”, zo klinkt het, maar blijft een losse entiteit.

WeWork stond tot enkele maanden geleden te boek als een groeibriljant. Toen het bedrijf een beursgang najoeg, kwamen investeerders erachter dat het bedrijf geen duidelijk pad richting winstgevendheid had. Ook raakte topman Neumann in opspraak, omdat hij onder meer zijn familie belangrijke posities gaf en met een eigen bedrijf vastgoed kocht dat hij daarna aan WeWork doorverkocht.

Analisten constateren dat van de papieren megabeurswaarde van WeWork, vóór het ingetrokken beursdebuut, nog maar een fractie over is. De marktvorsers rekenden bij de beursgang op een waardering van zo’n 47 miljard dollar. Het plan dat moet voorkomen dat het bedrijf omvalt, waardeert WeWork nu op hooguit 8 miljard dollar, zo berekenden ze eerder.

Vertrek Adam Neumann bij WeWork

Dinsdag meldde zakenkrant The Wall Street Journal dat de opgestapte Neumann een nogal extravagante vertrekpakket zou krijgen van liefst 1,7 miljard dollar als onderdeel van de investering van Softbank.

Lees ook op Business Insider

De Japanse techinvesteerder zou als onderdeel van de deal voor het aandelenpakket van Neumann 1 miljard dollar betalen. Daarnaast zou Neumann een ‘adviesbeloning’ krijgen van 185 miljoen dollar en een lening van 500 miljoen dollar.

In de dinsdagnacht aangekondigde transactie staat niets over het vertrekpakket van Neumann. Vertegenwoordigers van Softbank en Neumann reageerden dinsdag niet op verzoeken om commentaar van Business Insider.

LEES OOK: Adam Neumann, de omstreden ex-topman van WeWork, is op papier in 6 weken miljarden armer geworden… en zelfs geen miljardair meer