De spraakmakende mede-oprichter van de verhuurder van flexwerkplekken WeWork is op papier niet langer miljardair. Adam Neumann, die eind september terugtrad als CEO van WeWork, is volgens zakenblad Forbes nog ‘maar’ 600 miljoen dollar waard.

Begin dit jaar had Neumann op papier een vermogen van meer dan 8 miljard dollar. Dat is vooral te danken aan zijn belang van 18 procent in WeWork. De afgelopen maanden is het geschatte vermogen van Neumann gedaald, in lijn met lagere schattingen over de waarde van WeWork. Vooral de afgelopen zes weken is dat hard gegaan.

Begin dit jaar werd de Amerikaanse techstartup nog gewaardeerd op 47 miljard dollar in de aanloop naar een beursintroductie, maar die werd in september op het laatste moment afgeblazen. Sindsdien zijn de twijfels over de financiële stabiliteit van het bedrijf alleen maar toegenomen.

WeWork heeft inmiddels hard geld nodig om aan zijn schuldverplichtingen te voldoen, wat zelfs speculatie heeft aangewakkerd over een mogelijk bankroet.

Waarde van WeWork implodeert, dus ook de rijkdom van Adam Neumann

De waardering van 47 miljard dollar voor WeWork begin dit jaar was gebaseerd op een kapitaalinjectie van de Japanse investeringsmaatschappij Softbank.

Afgelopen september wilde WeWork naar verluidt tegen een veel lagere waardering van 10 miljard dollar naar de beurs, nadat meer bekend was geworden over de forse verliezen die het bedrijf leed. Ook doken er twijfels op over het management onder leiding van Neumann. Uiteindelijk leidde dit tot het afblazen van de beoogde beursgang.

Volgens Forbes is WeWork inmiddels hooguit 2,8 miljard dollar waard. Woordvoerders van WeWork waren niet bereikbaar voor commentaar tegenover Business Insider.

Lees ook op Business Insider

Adam Neumann richtte WeWork in 2010 op, samen met zijn vrouw Rebekah Neumann en Miguel McKelvey. Op 24 september trad Neumann terug als CEO onder druk van bezorgde aandeelhouders.

De afgelopen weken kwamen tal van verhalen van werknemers en ex-werknemers van WeWork naar buiten. Die schetsten het beeld van een exuberante bedrijfscultuur.

Lees in dit verband ook: WeWork verkoopt de bedrijfsjet van $60 miljoen – die werd vooral gebruikt door Adam Neumann als ‘vliegend kantoor’