Nederlandse internetaanbieders blokkeren zes Russische mediasites, zo laten verschillende providers dinsdag desgevraagd weten. Maandag heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hen laten weten dat ze vijf sites van RT (voorheen Russia Today) en de site van Sputnik News mogen blokkeren. Daarmee wordt gehoor gegeven aan de EU-sancties tegen Rusland.

ACM heeft de providers zes websites doorgegeven die geblokkeerd mogen worden. Het gaat om de adressen naar RT English, RT UK, RT Germany, RT France, RT Spanish en de site van Sputnik. Woordvoerders van VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile laten weten de sites te blokkeren. VodafoneZiggo verwacht dit “zo snel mogelijk, waarschijnlijk dinsdag” voor elkaar te hebben en ook T-Mobile zegt de blokkade “zo snel mogelijk” te organiseren.

De Europese Commissie kondigde een week geleden aan de twee Russische staatsmedia te verbieden in de Europese Unie. Als gevolg daarvan blokkeerden Twitter en Facebook de accounts van de media voor Europese gebruikers, terwijl Nederlandse televisieproviders RT uit hun pakketten haalden. Het was tot nu toe onduidelijk wat internetproviders moesten doen.

KPN wil gevolg geven aan netneutraliteit

De blokkade druist in tegen het principe van providers. Brancheorganisatie NLConnect adviseert zijn leden, waartoe ook kleinere providers behoren, mee te gaan in de blokkade. “Maar onder protest, want we zijn voor een vrij en open internet”, zegt NLConnect tegen de NOS. Ook burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom, journalistenvakbond NVJ en een internetjurist zeggen tegen de NOS dat de stap zorgelijk is en vergaand in verband met de vrijheid van meningsuiting.

KPN laat weten gevolg te geven aan het EU-verbod "ondanks onze fundamentele bezwaren tegen het blokkeren van websites". De woordvoerder licht toe dat "het niet aan ons is om te bepalen wat goed en slecht is". KPN zou volgens de woordvoerder niet moeten bepalen welke content wel en niet doorgeven wordt. De provider wil in principe gevolg geven aan de opdracht van "netneutraliteit: wij bepalen niet met knoppen welke sites wel en niet aan kunnen blijven". Desondanks verwacht KPN dinsdag rond het middaguur de blokkade van de Russische staatsmedia georganiseerd te hebben.

Er lijkt niets anders op te zitten omdat de tekst van de sancties weinig ruimte laat voor interpretatie, zeggen juristen tegen de NOS. Internetproviders die geen blokkade doorvoeren, plegen een strafbaar feit.

De blokkade is overigens te omzeilen. Dat is makkelijk of moeilijker, afhankelijk van hoe de blokkade wordt uitgevoerd.

Lees meer over de sancties voor Rusland: