Hoewel insecten nog flink moeten inburgeren in de Nederlandse keuken, worden ze in andere delen van de wereld al volop gegeten.

De VN schat zelfs dat zo’n 2 miljard mensen regelmatig insecten eten. Wel 1.900 verschillende soorten worden door hen in maaltijden verwerkt.

Het eten van insecten is dus niets nieuws.

Omdat insecten ook een duurzame bron van eiwitten zijn, worden ze langzaam maar zeker ook populairder in Nederland. Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat 15 procent van de Nederlanders weleens insecten heeft gegeten en dat 35 procent ervoor openstaat.

Mocht je het zelf ook willen proberen, dan willen we je vast een ding meegeven: het is geen goed idee om een insect in je tuin te vangen en ‘m in je mond te stoppen. Niet alleen omdat er veel lekkerdere manieren zijn om insecten te eten, maar ook omdat het door pesticiden gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid.

Over het algemeen zijn insecten het lekkerst als ze gekruid, gefrituurd, gerookt of gebakken zijn – net zoals veel ander eten. Hieronder hebben we een aantal insecten op een rij gezet die je kunt proberen.


1. Krekels

Lees ook op Business Insider

Foto: avlxyz / Flickr

Krekels zijn vaak het go-to insect voor beginners. Ze zijn makkelijk te vangen en bevatten veel eiwitten. Maar het is goed om te weten dat je ze moet verhitten voordat je ze eet, volgens de reiswebsite Backpacker.

Of je ze nu frituurt, kookt of bakt, er zijn eindeloos veel manieren om krekels te bereiden, schrijft de Huffington Post. Ervaren koks raden aan om in ieder geval bevroren krekels te gebruiken, dan zou het koken een stuk makkelijker worden.

Als je het wat te heftig vindt om een hele krekel te eten, dan bestaat er ook nog de optie om krekelmeel te eten. Het is een goede bron van eiwitten en smaakt een beetje nootachtig. Je kunt het gebruiken in brood, smoothies en zelfs dressings, schrijft de producent Cricket Flours LLC.


2. Sprinkhanen

Foto: William Neuheisel

Een sprinkhaan kun je ook zonder problemen eten. “In veel landen waar veel insecten worden gegeten, zoals Mexico, worden ze in het wild gevangen”, zegt ‘insectenchef’ David George Gordon tegen National Geographic.

En ze kunnen ook nog best lekker zijn. Ze smaken een beetje naar garnalen en naar noten. Je kunt ze in een pan bakken of zelfs met wat chocolade eten, maar als je liever niet naar je sprinkhaan kijkt terwijl je ‘m eet, is dit recept van sprinkhanen met bleekselderij, avocado en koriander in wraps wellicht wat voor je. Eet smakelijk!


3. Schorpioenen

Foto: Flickr/Alison J Hood

Schorpioenen kom je in het wild misschien liever niet tegen, op je bord kunnen ze best lekker zijn – mits je ze goed bereid. Het is bijvoorbeeld aan te raden om de gifstekel te verwijderen voordat je ze opeet. De smaak van een schorpioen lijkt op die van popcorn, garnalen of krab.


4. Termieten

Foto: Courtesy of Crunchy Criters

Termieten kunnen je huis opeten, dus als jij de termieten dan weer opeet, is de cirkel rond. “Ik vang ze zelf en bak ze dan in een hete pan. Ze zijn best vet en daardoor ook lekker. Ze smaken een beetje naar noten”, zegt iemand op de website Mother Earth News.


5. Mieren

Foto: Crunchy Critters

Het verschilt per soort, maar als je een goeie mier te pakken hebt, smaakt hij een beetje zuur en citrusachtig, volgens Munchies.

Ook de eitjes kun je eten. Ze zijn zelfs een echte delicatesse en worden ook wel Mexicaans kaviaar genoemd. “Ze smaken romig en hebben een hele zachte textuur”, zegt Masterchef-winnaar Thomasina Miers.


6. Kevers

Foto: REUTERS/Jerry Lampen

Als larven worden kevers behoorlijk vaak gegeten. De meelworm ken je bijvoorbeeld misschien nog wel uit het biologielokaal van vroeger, maar die is ook als snack een flinke opmars aan het maken. Je kunt ze op Amazon kopen met barbecuesmaak en ze schijnen op taco’s best lekker te zijn.


7. Rupsen

Foto: Lilly M via Wikimedia Commons

Als je weleens in Zambia bent geweest, weet je waarschijnlijk dat gedroogde rupsen daar veel worden gegeten. Je kunt de rupsen koken, frituren of roken om er extra smaak aan toe te voegen. Soms worden ze geserveerd met spinazie, boerenkool en hete pepers.


8. Wespen

Foto: Lou Pioto

Ook wespen zijn heerlijk om als larven te eten. “Als er bramen in de buurt zijn, dan brengen de volwassen wespen de bramen naar de larven en worden de larven paars. Als je die larven eet, proef je duidelijk het fruit terug”, zegt een deskundige op de Australische radiozender ABC Radio Melbourne.


9. Libellen

Foto: Steven / Flickr

Gefrituurde libellen zijn ontzettend lekker – volgens fans.

“Ik eet al 20 jaar lang regelmatig insecten en libellen zijn inmiddels mijn favoriet”, zegt een curator van een insectarium tegen de website The Advertiser. “Ik serveer het gefrituurd, boven op gebakken champignons met een beetje sojaboter.”


10. Cicaden

Foto: istolethetv / flickr

Als je cicaden bakt met knoflook en zout, schijnen ze naar zeevruchten, popcorn of bacon te smaken, schrijft The New York Times. Maar ook rauw zijn ze best lekker – zou jij ze eten?

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op INSIDER.

LEES OOK: Deze ondernemer met 11 saladebars probeert duurzaam eten zo toegankelijk mogelijk te maken