De stemming in de Nederlandse industrie is in september somber gebleven. Dat komt vooral doordat industriële bedrijven minder tevreden waren over de hoeveelheid werk op de plank, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een graadmeter van het statistiekbureau die het sentiment van deze maakbedrijven aangeeft, blijft deze maand staan op een stand van min 2,2 punten. Dat is dezelfde score als in augustus, toen het producentenvertrouwen voor het eerst sinds 2020 onder de nul uitkwam.

Waar het oordeel over de orders slechter werd, waren industriebedrijven minder pessimistisch over de productie in de komende drie maanden. Ook waren ze minder negatief over hun voorraden.

Er zijn flinke verschillen tussen sector wat betreft het producentenvertrouwen. Van alle deelbranches in de maakindustrie zijn bedrijven die hout en bouwmaterialen produceren het somberst. Ook bij aardolie- en chemiebedrijf is de stemming vrij negatief, al is het sentiment wel minder somber in september vergeleken met een maand eerder.

In de elektrotechniek en machinebouw is het vertrouwen bij producenten juist relatief sterk.

LEES OOK: Forse stijging faillissementen verwacht in Nederland in 2023: kwakkelende winkelketens zoals BCC en Big Bazar zetten de toon