Afgelopen week werd elektronicaketen BCC failliet verklaard. Een vergelijkbaar lot lijkt onafwendbaar voor Big Bazar. Eerder al gingen de kledingwinkelketens Scotch & Soda en Score over de kop.

Het is de vraag of het hierbij blijft. Volgens analisten van ABN AMRO hebben ondernemers in winkelstraten het moeilijk en zal het aantal faillissementen de komende tijd naar verwachting toenemen.

Dat steeds meer bedrijven in financiële problemen komen, komt volgens de bank onder meer omdat zij coronasteun moeten terugbetalen, die er destijds voor zorgde dat bedrijven lange tijd kunstmatig in leven konden blijven. Ook hebben winkeliers te maken met gestegen personeels-, energie- en inkoopkosten en kampen ze met een teruglopende vraag, zo valt te lezen in het rapport Stand van Vastgoed.

De ontwikkelingen van de laatste tijd kunnen volgens ABN AMRO “een voorbode zijn voor een verdere stijging van het aantal faillissementen en een toename van leegstaande winkelpanden in de non-food retailsector”.

De problemen zijn nog nauwelijks terug te zien in de landelijke cijfers. Het aantal faillissementen in de detailhandel is sinds de coronapandemie bijzonder laag, dankzij de steunmaatregelen en de tot voor kort goed draaiende economie. Pas sinds eind 2022 is er weer sprake van een toename, maar het niveau ligt nog ruim onder dat van voor de pandemie. Ook de leegstand loopt nog niet verder op. Maar dat lijkt dus stilte voor de storm.

Nederland is internationaal koploper bij stijging faillissementen

Niet alleen ABN AMRO is somber gestemd over het aantal bedrijven dat kopje onder gaat. Kredietverzekeraar Atradius verwacht dat het aantal faillissementen dit jaar met 52 procent zal stijgen ten opzichte van vorig jaar. Met die sterke stijging behoort Nederland tot de wereldwijde koplopers. Alleen in Hongkong (+ 68 procent) gaan volgens Atradius naar verwachting meer bedrijven op de fles.

Dat raakt aan de inkomsten van vastgoedeigenaren. ABN AMRO denkt daarom dat het "bestendigen van de relatie met zittende huurders" belangrijk kan zijn. Zo zouden verhuurders soms genoegen kunnen nemen met een lagere huurstijging.

Daarnaast zouden pandeigenaren maatwerkafspraken kunnen maken over de huurverhoging. "Die kunnen ervoor zorgen dat de activiteiten van toekomstbestendige retailers die tijdelijk in de problemen zitten, kunnen blijven doorgaan", aldus de bank. Want als hele ketens omvallen, kan dat volgens ABN AMRO verstrekkende gevolgen hebben. "De huurstroom van meerdere winkels in de portefeuille kan zo in één klap in gevaar komen."

ABN AMRO verwacht dat steeds meer winkelstraten veranderen in plekken waar shoppen wordt gecombineerd met bijvoorbeeld horeca en sport.

Volgens de onderzoekers van de bank is het aantal winkels in de meeste branches gekrompen tijdens de pandemie en de periode erna, zoals winkels in elektronica, telecom, foto/film, witgoed, computer en antiek. Maar erz ijn ook branches die nog wel groei laten zien, zoals winkels voor tweedehands kleding en verzamelaars. De bank vraagt zich wel af in hoeverre deze winkels bestand zijn tegen toekomstige huurstijgingen.

LEES OOK: BCC failliet: 5 vragen over je rechten als klant, als je een aanbetaling hebt gedaan